Nakon polaganja zakletve, novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, organizovaće sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka, od kojih očekuje da se izjasne da li će biti dio široke koalicije, radi obezbjeđivanja dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini.

Na taj način trebalo bi da bude zaštićen vitalni entitetski interes, a interes Republike Srpske mora biti iznad svega, poručila je novoizabrani srpski član Predsjedništva, Željka Cvijanović.

Formiranje vlasti u Srpskoj, na osnovu izbornih rezultata, počinje održavanjem konstitutivne sjednice Narodne skupštine, na kojoj će Milorad Dodik položiti zakletvu kao predsjednik Republike. Kao i prethodnih godina, potom bi trebalo da uslijede sastanci s parlamentarnim strankama i pregovori oko zajedničkog zastupanja vitalnih nacionalnih interesa, poručio je Dodik na Instagramu.

– Naš cilj je brzo formiranje stabilne vlasti, da bismo nastavili da radimo na prioritetnim ekonomskim pitanjima koja nas opterećuju i koja zahtijevaju adekvatan odgovor institucija Srpske. Očekujem da se okupimo oko Republike Srpske i time pokažemo njenu snagu i da zajedno radimo na očuvanju nacionalnih interesa i stvaranju boljih uslova za život našeg naroda – rekao je Dodik.

I dosadašnja predsjednica Srpske Željka Cvijanović, položiće u Narodnoj skupštini zakletvu kao novoizabrani srpski član Predsjedništva. Očekujem da se predstavnici stranaka i poslaničkih klubova u Skupštini, odazovu pozivu i da usaglasimo stavove oko zajedničkih interesa Republike Srpske, poručila je Cvijanovićeva.

– Nama je u interesu da imamo dvije trećine svaki put kada se pokrene procedura veta, kada dođe srpski član Predsjedništva u NSRS, što su to stvari koje se ne pokreću iz nekog hira, to su stvari kojim treba da suštinski pokažemo našu odbranu, protiv nametanja ili donošenja neke odluke koja će ugroziti naše interese, bilo da je riječ o našim nadležnostima ili je riječ o nekim drugim vitalnim interesima suštinski važnim za očuvanje Republike Srpske – navela je Cvijanović.

Nacionalni interesi moraju biti važniji od stranačkih, poručio je predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić.

– Mi smo zainteresovani da obezbijedimo zaleđinu gospođi Cvijanović, da bi se odluke koje ona donese verifikovale u NSRS. Ono što mene lično žalosti, da smo mi to podijelili na poziciju i opoziciju, umjesto da to bude vrhunsko nacionalno pitanje. Šta sutra Sarajevo treba da odluči da se ukine Srpska, a opozicija je opozicija svemu pa će odlučiti da padne vitalni nacionalni interes – naveo je Stevandić.

Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini, sutra će održati sastanak s rukovodstvom stranke, kada će odlučiti kako će odgovoriti na Dodikov poziv, rekao nam je u telefonskom razgovoru v.d. predsjednika stranke, Milan Miličević. Iz DNS-a i SPS-a podržavaju inicijativu nacionalnog jedinstva i podržavaju Dodikov poziv.

– Uvijek ćemo podržati vitalni nacionalni interes i ako se sjećate, kada sam čestitao gospodinu Dodiku pobjedu na predsjedničkim izborima, rekao sam da sae nadam da će u naredne 4 godine obezbijediti nacionalno jedinstvo srpskog naroda i Republike Srpske, spriječiti dalje prenošenje nadležnosti i ugrožavanja institucija Srpske – rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

– Vidimo sve češće napade od političkog Sarajeva i od nekih ljudi sa strane. Važno je da se okupimo u teška vremena i da pokažemo srpsko jedinstvo i da se svu okupimo u Srpskoj i da čuvamo našu Republiku Srpsku, jer je to naša otadžbina – dodao je predsjednik SPS-a Goran Selak.

A u sali Narodne skupštine održana je i prva proba uoči konstitutivne sjednice, koja će biti održana u utorak, 15. novembra. Na toj sjednici biće upriličena i primopredaja dužnosti između dosadašnjeg i budućeg predsjednika Parlamenta i inauguracija novoizabranih – predsjednika Srpske, Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva, Željke Cvijanović.

Autor: RTRS