Nakon unutrašnjeg potresa u Partiji demokratskog progresa (PDP) koji je kulminirao sukobom Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, potpuno je jasno da se ta partija nalazi na raskrsnici i da je generalno opozicija u Republici Srpskoj ozbiljno poljuljana.

Loši rezultati opozicije, međusobne prozivke i porazi u izbornim trkama, govore da opcija, barem što se tiče PDP-a, ima nekoliko, ali da niti jedna od njih ne znači da će ova partija ostati kao što je bila do sada. “Restart” je potreban i njima partnerskom SDS-u i ono što se trenutno dešava čini se kao prekretnica na opozicionoj sceni u ovom bh. entitetu.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović se neće kandidovati na izbornom saboru jer prema statutu stranke – niko nema pravo na kandidaturu nakon dva uzastupna mandata. To znači da će nova osoba preuzeti vodstvo stranke, a mnogi smatraju da je PDP-u potreban mnogo energičniji vođa koji je izvršiti pozitivnu šok terapiju unutar struktura.

Draško i njegova grupa ne želi čekati

Redovni unutarstranački izbori za novog predsjednika i rukovodstvo PDP-a zakazani su za sredinu 2023. godine, no pitanje je da li će grupa okupljena oko Draška Stanivukovića imati strpljenja za status quo još najmanje šest mjeseci.

Dakle, opcija je da Stanivuković što prije preuzme stranku i povede je smjerom u kojem on smatra da treba ići. Također, moguće je i da se strpi nekoliko mjeseci ukoliko dobije garanciju da će biti izabran na saboru iduće godine.

On ne krije svoju visoku ambiciju i smatra da se promjene moraju desiti “sad i odmah” ili on neće biti tu. Ipak, brojni PDP-ovi simpatizeri i članovi su mišljenja da je mladi gradonačelnik Banje Luke u sve bližem odnosu s liderom Miloradom Dodikom i da to može biti opasno za ovu opozicionu stranku. No, istovremeno znaju da bez Stanivukovićeve velike popularnosti i energije ni PDP nije više “to-to”.

“Draškova grupa” sa 4 od 8 poslanika

Kako saznaje Klix.ba, Stanivuković trenutno kontroliše četiri od osam poslanika PDP-a u budućem sazivu Narodne skupštine RS-a. Takozvana “Draškova grupa” su Tanja Vukomanović (njegova portparolka), zatim Mirna Savić-Banjac i Nebojša Drinić te još jedan poslanik.

Ono čega se mnogi boje jeste mogućnost da bi se “odmetnuti” Stanivuković mogao i u NSRS-u prikloniti vladajućoj strukturi kako bi zauzvrat dobio podršku za brojne projekte koje planira u Banjoj Luci. Stanivuković je shvatio da bez novca i podrške Vlade RS-a jednostavno nema ni realizacije obećanja i zacrtanih ciljeva, a to u konačnici znači i gubitak podrške građana.

PDP ili … DS?

Druga opcija. Kako Klix.ba saznaje, ukoliko se ne udovolji Stanivukovićevim željama u PDP-u, u ladici već ima spreman statut za novu političku stranku, vjerovatno pod nazivom “DS”.

Neko to može čitati kao Draško Stanivuković, a neko kao “Demokratska Stranka”.

Svejedno, to bi značilo da kreće u potpuno novom pravcu, sam sa svojim ljudima i bez utega koji mu ponekad stavljaju stariji kadrovi PDP-a. Isti ti kadrovi mu zamjeraju da je previše samouvjeren, narcisoidan i da sve zasluge, kada ide dobro, preuzima k sebi, a kada ne ide – svi drugi su mu krivi.

No, Stanivuković trenutno nije jedina glavobolja za Borenovića i vrh stranke. Unutarstranački udar vrši i Jelena Trivić koja je žestoko napala Stanivukovića i Borenovića. Ipak, Trivić je izgubila izbore i nije realno da nakon poraza bude nagrađena najvišom funkcijom u partiji. Ona ne priznaje poraz u utrci za predsjednika Srpske i smatra da je Stanivuković s Dodikom radio na krađi njene pobjede. Koliko će joj takav stav pomoći u borbi za vlast u PDP-u veliko je pitanje, kao i koliko dugo će se još zadržati kao član ove partije ako Stanivuković preuzme kormilo.

I dok se PDP “raspada” kako bi ojačao, SDS već sprema za unutarstranačke izbore, razmišlja o DS-u… Vlast zadovoljno trlja ruke jer je uspjela razbiti opoziciju na proste faktore. DNS je pokušao pobjeći u opoziciju, pa se opekao i brzo vratio nazad, a izborni rezultati govore da PDP i SDS trebaju temeljito pospremanje i drugačije tj. nove politike.

Izvor: Klix