V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovom.

Teme razgovora, koji je održan na obostranu inicijativu, bile su potencijali Republike Srpske i mogućnost ulaganja u Republiku Srpsku, kao i uspostavljanje i intenziviranje saradnje ruskih i naših privrednika.

S tim ciljem najavljena je i mogućnost održavanja srpsko-ruskog foruma na proljeće, na kojem bi učestvovali privrednici iz Republike Srpske i Ruske Federacije, kao i najviši predstavnici vlasti i institucija Republike Srpske.

Današnjem sastanku prethodio je niz zajedničkih aktivnosti Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Ruske Federacije, a sve u sklopu snažne promocije potencijala Republike Srpske čiji je cilj privlačenje stranih investitora i kvalitetno ulaganje u Republiku Srpsku.

Delegacija IRBRS je početkom avgusta boravila u posjeti Ruskoj Federaciji, gdje su privrednicima Ruske Federacije u Moskvi, kao i Nižnjenovgorodske oblasti, predstavljeni investicioni profili Republike Srpske, kao i profili naših opština i gradova. Tokom boravka u Moskvi sa Privrednom komorom Ruske Federacije dogovoreno je potpisivanje Memoranduma o saradnji između IRBRS i Privredne komore Ruske Federacije

Zajednički zaključak sastanaka u Ruskoj Federaciji je da je uvezivanje privrednika Republike Srpske sa ruskim privrednicima, kao i detaljno predstavljanje investicionih mogućnosti, potencijala i projekata Republike Srpske i ulaganje Ruske Federacije obostrani cilj i želja.

Realizacija dogovora iz Rusije već je započela sastancima naših i ruskih privrednika u onlajn-formatu na marginama naše Druge investicione konferencije u Prijedoru početkom septembra, gdje su privrednici imali priliku da direktno razgovaraju i uspostave prve korake u saradnji.

Direktor Vrhovac i ambasador Kalabuhov konstatovali su da bi održavanje srpsko-ruskog foruma bio logičan slijed već započetih aktivnosti i da bi, osim jačanja privrede i novih investicija, doprinijelo i jačanju institucionalnih i privrednih odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije.

Sastanak je održan u Ambasadi Ruske Federacije u BiH u Sarajevu.

prijedor24h