Za osuđenim ratnim zločincem Sakibom Mahmuljinom, koji je danas trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, biće raspisana Interpolova potjernica, rekao je Srni advokat Miodrag Stojanović.

– Mahmuljin je trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne, a ne u Sud da preuzme uputni akt i to je suštinska razlika – rekao je Stojanović.

Ako je već trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne, a nije se javio, nije podnio zahtjev za odgodu upućenja na izdržavanje zatvorske kazne, Stojanović je objasnio da će Uprava zatvorske ustanove u Vojkovićima o tome obavijestiti Sud BiH, a Sud će u skladu sa zakonom izdati prvo potražnicu da provjeri gdje se Mahmuljin nalazi, zbog čega se nije javio, poslati sudsku policiju na njegovu kućnu adresu.

– Kada dobije informaciju da on nije u BiH, da je otputovao izvan zemlje, sljedeći korak Suda je raspisivanje potjernice, a onda i obraćanje Interpolu sa međunarodnom potjernicom – istakao je Stojanović.

Komentarišući činjenicu da je Mahmuljin na suđenje u Sudu BiH dolazio sa slobode i da je nakon osuđujuće presude “išetao” iz Suda BiH i otputovao u Tursku, Stojanović je naveo da u posljednje vrijeme u toj pravosudnoj instituciji postoji takva praksa.

Stojanović je naveo da se pritvor optuženim za ratne zločine primjenjuje vrlo represivno i da je postalo pravilo da su ti ljudi na mjerama zabrane, ograničenja slobode kretanja, kontakata sa svjedocima, a pritvor je izuzetna mjera.

– To se u nekom trenutku počinje pojavljivati kao kontraproduktivno jer sve više imamo situacija da optuženi, bez obzira na nacionalnost, neću izuzeti ni ljude iz reda srpskog naroda, koji pokušavaju da opstrišu izvršenje kazne i napuste prostor BiH – rekao je Stojanović.

Prema tome, zaključio je Stojanović, ne iznenađuje što je Mahmuljin boravio na slobodi tokom suđenja.

Osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije se odazvao pozivu Suda BiH za uručenje uputnog akta za izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, potvrđeno je Srni u Sudu BiH.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Autor: SRNA/ATV