Ni ja ni DNS nismo gladni fotelja, niti smo uslovljavali foteljama naš ulazak u vlast, reako je lider ove stranke Nenad Nešić, gostujući u emisiji ATV-a „Priča se“.

On kaže da se DNS odazvala na poziv mandatara na konsulatcije za formiranje nove Vlade Republike Srpske a da nisu tražili tačan broj ministarskih mjesta.

„Mi smo jedina politička partija koja se odazvala na poziv mandatara a da nismo izašli sa izjavom očekujemo toliko i toliko ministarstava. Mi smo željeli da pričamo o ciljevima koje će te vlada da postavi pred sebe i kako ćemo te ciljeve da ostvarimo. Niko od koalicionih partija SNSD-a ne priča o lošoj ekonomskoj situaciji nego svi postavljaju uslove, sabiraju koliko je ko imao glasova“, izjavio je Nešić.

DNS želi da priča o ciljevima koje će da ostvari vlada, o stabilinosti, o jakoj Republici Srpskoj, tvrdi Nešić. Govoreći o povratku ove partije u vlast, nakon perioda opozicionih djelovanja,  Nešić kaže da je DNS sasvim časno izašo iz vlasti.

„Svi naši funkcioneri su ili podnijeli ostavke ili su smijenjeni sa funkcija. Pošteno smo izašli na izbore, samostalno, zagovarali svoju priču o jakoj Republici Srpskoj, stabilnoj, ekonomski oporavljenoj. Mi smo sada uvidjeli da Dodik (predsjednik Republike Srpske) upravo to želi, želi stabilnost. Nema ekonomskog razvoja bez stabilnosti. Za stabilnost je potrebna jasna većina, kako na nivou Republike Srpske tako i na nivou BiH. Potrebna nam je dvotrećinska većina kako bi spriječili preglasavanje srpskog člana Predsjendištva BiH. To je nešto što je nas pozvalo da učestvujemo u ovoj vlasti, upravo ta pružena ruka Dodika koji je rekao da će četiri godine raditi da ojača Srpsku“, istakao je Nešić.

Ne odustaje od ideje trećeg puta, i kako kaže, upravo Dodik zagovara tu ideju – sloga, sabornost, jaka Republike Srpska. Za to nam treba politička stabilnost, dodaje lider DNS-a. Podsjeća da je Dodik pozvao i SDS i PDP u buduću vlast jer je svjestan kakvi su izazovi pred Republikom Srpskom. Nešić je rekao da je DNS koalicioni partner SNSD-a.

„DNS nije jedno lice, nije Nenad Nešić, postoje i ostali irgani stranke. Sasvim opravdano sam smatra da na razgovore sa mandataorm treba otići još neko iz stranke, jer želim da imam neki konsenzus prilikom donošenja odluke o ulasku u vlast sa SNSD-om. Doik mi je na sastanku reako da predlaže da DNS bude u koaliciji sa SNSD-om, dakle mi naš odnos u učešće u vlaasti zasnivamo na odnosu sa SNSD-om. To je za mene bilo prihvatljivo, imamo jednog koalicionog partnera, s njim razgovaramo i dogovaramo a i jednim i drugim je interes Republike Srpske iznad partijskog interesa“, kazao je on.

Dodik je rekao da će SNSD dobiti deset ministarskih mjesta u novoj Vladi Srpske, što ostavlja šest mjesta za ostale koalicione partnere. Nešić je pojasnio da DNS ulazi u kvotu SNSD-a i da je to Dodik sa njima dogovorio i da će unutar te kvote biti zadovoljan.

„Mi želimo da participiramo u Vladi Republike Srpske jer želimo da budemo vidljivi na političkom nebu Republike Srpske, da možemo da predlažemo neke ideje i da učestvujemo u samo, radu, da, na kraju karjeva, snosimo odgovornost za rad te vlade. Isto tako, želimo da imamo neke obaveze i da možemo da pokažemo da ono što smo u izbornoj kampanji govorili, da hoćemo da ostvarimo“, izjavio je Nešić.

Kaže da žele da učestvuju i u radu zajedničkih institucija te ističe da je spreman da na svoja leđa prihvati najteži teret, „da ide tamo gdje je Republici Srpskoj najteže“.

„Smatramo da ja mogu postići na nekom od tih polja najbolji mogući rezultat. DNS je spreman da uzme učešće u radu SNSD-om na zajedničkom nivou BiH jer imamo ljude, imamo kadrove koji neće prodati vjeru za večeru, što je kod nas već postala i neka tradicija, da se vrlo lako prodaje, pogotovo kad odu na nivo BiH pa zaborave odakle su došli, koga treba da zastupaju“, izjavio je Nešić za ATV.

Kompletnu emisiju “Priča se”, koju uređuje i vodi Davor Stanković, možete pogledati u video prilogu.

Izvor: ATV