Moderni, užurbani način života čini nas sve napetijima, pa odlazak na masažu zaista ima blagotvoran efekat i na tijelo i na um, “pregažene” svakodnevnim stresom.

Međutim, postoje neke stvari koje treba da znate prije odlaska na masažu.

– Nijedna masaža se ne radi u toku menstrualnog ciklusa – naglašava Sanja Dimković, fizioterapeutkinja.

Takođe, kako navodi, ko ima visok krvni pritisak, ko ima bajpas, pejsmerker – mora da se konsultuje sa kardiologom prije odlaska u salon za masažu.

– I kod stenta bi, takođe, bilo poželjno. Trudnice i dojilje, bez konsultacije s ljekarom – ne – navodi sagovornica.

Takođe, ukoliko ste prehlađeni i imate povišenu temperaturu, pametnije je da odložite masažu. Pred tretman poželjno je da se istuširate, ali ne nanosite kreme za tijelo, losione i druge preparate koji mogu da umanje prodiranje eteričnog ulja i njegovih blagotvornih uticaja. Uvijek se raspitajte koje se ulje koristi pri masaži, za slučaj da ste alergični na nešto i ukoliko imate osjetljivu kožu.

Sanja Dimković kaže kad je u pitanju anticelulit masaža, da je za nju neophodan kontinuitet. I radi se u tri serije po deset dana.

– Mjesečno po 10 dana poslije, menstrualnog ciklusa. Rade se isključivo noge u prvoj seriji, taj celulit izlazi na površinu, u drugoj izlazi i razbija se, tek u trećoj seriji imate efekte – navodi fizioterapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom.

Što se tiče limfne drenaže, kako prenosi, nju obično rade žene nakon onkoloških intervencija ili osobe koje imaju problem sa oticanjem nogu i ruku.

Manuelnom limfnom drenažom poboljšava se cirkulacija i na taj način se drenira višak tečnosti, kaže sagovornica i dodaje. „Ako se radi cijelo telo – noge, ruke, leđa – radi se sat vremena, a masaža ili ruku ili nogu – radi se pola sata“.

Prenosi da su danas popularne i sportska masaža, koja se, kako navodi, radi jačim pritiskom odnosno jačim intenzitetom i traže je uglavnom sportisti i ljudi koji idu u teretane, ali i refleksna masaža, odnosno masaža stopala po refleksima tačkama, piše N1.

Prije odlaska na masažu uvijek je dobro da se raspitate i koliko koja traje. Obično je to 20 minuta, pola sata do sat.

Izvor: Srpskainfo