U Republici Srpskoj se od sutra do subote, 17. decembra, očekuju jače, na jugu i zapadu obilnije padavine, upozorili su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviše padavina očekuje se u Hercegovini – od 90 do 150 milimetara, a na zapadu i jugozapadu od 50 do 90 milimetara po metru kvadratnom.

“Zbog obilnijih padavina u kraćem periodu očekuje se porast bujičnih vodotokova i padavinskih voda na zapadu, kao i dodatni porast vodostaja u slivu rijeka Une i Sane. Trenutna slika prognostičkih modela ne daje istu količinu i raspodjelu padavina za naredni period, tako da ćemo pratiti promjenu vrijednosti i raspjodelu uz dopunu biltena”, navedeno je u meteo-biltenu.

U biltenu se navodi da se u četvrtak i petak, 15. i 16. decembra, očekuje i vjetrovito vrijeme uz jak, lokalno i olujni vetar.

Već u subotu, 17. decembra, poslije podne vjetar će slabiti, ali će, zbog zahlađenja, kiša u sjevernim predjelima preći u susnježicu i snijeg uz formiranje manjeg snježnog pokrivača i u nižim predjelima.

U subotu će prvi dio dana padati kiša, a potom sa zapada uz pad temperature vazduha očekuje se novi snježni pokrivač.

U nižim predjelima očekuje se od jedan do pet centimetara snježnog pokrivača, a do 10 centimetara na planinama na istoku i zapadu.

Iz banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice pozvali su građane Banjaluke na dodatni oprez, te da zbog najavljenih obilnijih padavina preduzmu sve mjere lične i bezbjednosti imovine.

Autor: SRNA/ATV