U Osnovnom sudu u Prijedoru danas je počeo glavni pretres u predmetu koji Okružno javno tužilaštvo Prijedor vodi protiv načelnika Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milice Otković zbog neupotrebljivosti 1.342 doze vakcine protiv kovida 19.

Postupajući sudija Nebojša Manojlović rekao je da ovako iscrpna ispitivanja svjedoka nisu česta u praksi, budući da su za četiri i po sata ispitana samo dva svjedoka – pomoćnik direktora Doma zdravlja Prijedor Dijana Đerić i viši sanitarni tehničar Sandra Kusonjić, obje predložene od tužilaštva.

Ročište je bilo javno, ali je sudija ukazao na zabranu prenošenja detalja iskaza svjedoka jer nisu svi svjedoci saslušani.

Dokazni postupak nastaviće se u januaru, kada će se u sudnici naći takođe svjedoci tužilaštva i takođe radnici Doma zdravlja Prijedor, pravnik u Aleksandr Škorić i glavna sestra Dušanka Smiljanić.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor zastupa Slađana Marić, a optuženu Otković brani advokat Savan Zec.

Na pripremnom ročištu u februaru ove godine Otkovićeva se izjasnila da nije kriva za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije koja joj se stavljaju na teret.

Optužnica je podignuta u oktobru prošle godine, a rotiv drugog lica, obuhvaćenog istragom, S.Ј. iz Prijedora, tužilac je donio naredbu o obustavi istrage jer nije bilo dovoljno dokaza da je lice počinilo krivično djelo.

Autor: SRNA/RTRS