Mještani Gomjenice okupljeni oko Udruženja građana koje nosi naziv njihovog mjesta organiuju razne radne, ali i humanitarne akcije.

Sekretar  Udruženja građana Gomjenica Nedeljka Vuković priča da su mještani prije desetak godina osnovali ovo Udruženje s ciljem da kroz njega rješavaju probleme u svom mjestu. Prva akcija novoosnovanog udruženja bila je vezana za poplave. Udruženje je uradilo projekat čišćenja Gomjenice i predalo ga Gradskoj upravi. Pored zvaničnog izvođača radova, organizovali su se i mještani. Nekoliko vikenda svojim motorkama, sjekirama  i rukama krčili su obalu, međe i svoja imanja uz rijeku Gomjenicu.

„Uradili smo istraživanje rizika vode rijeke Gomjenice i svega što nosi sa sobom i to je rezultiralo jednim velikim projektom čišćenja, produbljivanja korita i nasipanja obala, odnosno puta koji ide i sa jedne i druge strane rijeke Gomjenice. Građani su ovu stranu od Gomjeničkog mosta,  pa dolje do Ribnjaka iskrčili, a ostatak poslova izvođači,  sa kojima su nadležne ustanove  sklopile ugovor. Kada su bile poplave 2014. ova strana uopšte nije bila problem, jer se rijeka Gomjenica nije izlila do naših kuća „, prisjeća se ona.

Vukovićeva dodaje da su mještani očistili i područje  kojim je ćiro vozio za Drvar i na tom dijelu napravili šetalište sa klupama. Navodi da ovo Udruženje organizuje i predavanja o zdravlju ili školstvu, ali i humanitarne akcije. Nedavno su završili akciju prikupljanja novčane pomoći za liječenje dječaka Nenada Aničića.

„Za skupljanje pomoći za dječaka Nenada Aničića iz Gomjenice koji ima težak oblik karcinoma organozovali smo koncert, postavili kutije u prodajnim objektima i preko humanitarnog broja skupljali novac. Bilo je više od 5.000 fiksnih poziva i oko 23.000 poziva sa mobilne mreže. Nenad je neki dan operisan. Nadamo se da je to kraj njegovih problema i da će se vratiti ovdje kao zdravo dijete“, kaže ona.

Vukovićeva u slobodno vrijem voli da slika. Kaže da je taj talenat otkrila kao osnovka, ali da je uz nagovor supruga Vlade  počela da slika i poklanja svoja umjetnička djela prijateljima,  ili za humanitarne akcije. Do sada je naslikala preko 100 slika na raznim materijalima i sa raznim tehnikama. U njenoj kolekciji su i ikone čije je oslikavnje veoma zahtjevno.

Gomjenica je pogodna i za poljoprivredu. Upravo ovdje Dalibor Jović ima planataže jagode, borovnice i manji dio plasteničke proizvodnje na površini od 200 metara kvadratnih.

„Gomjenica je tri kilometra udaljena od grada, to je pet minuta autom ili 20 pješice,  tako da nemamo problem sa dostavom, a i našim mušterijama je blizu doći do nas „, kaže Jović.

Gomjenica unazad dvije godine ima i svoje Kulturno-umjetničko društvo „Brojanica“.

Predsjednik KUD „Brojanica“ Željko Vukčević podsjeća da su u početku bili folklorna sekcija koja je radila za potrebe Gomjeničko-petrovske eprahije, ali su vremenom prerasli u KUD,  koji sada ima oko 70 članova. Navodi da uz tri folklorne sekcije imaju i mušku pjevačku grupu, te duhovnu pjevačku grupu sa 22 člana.

„Imamo i sekciju žena, koja pomaže KUD tako što veze i plete čarape koje prodajemo, a prihod ide u naš  humanitarni fond iz kojeg pomažemo parohiji, bolesnima i učstvujemo u humanitarnim akcijama“priča on.

Paroh Gomjeničko-petrovski Đorđe Šebez kaže da su vjernici u Gomjenici izgradili crkvu Svete Petke.

„Izgradili smo i crkvenu salu koju koristi i KUD „Brojanica“ koji nam je jako bitan,  jer učestvuje u svim crkvenim događajima. Izrastamo u lijepu pravoslavnu zajednicu i  nastojimo da se pokrenemo da pomažemo drugima, bolesnima, siromašnima, da razvijamo prave vrline hrišćanske u ljudima „, poručuje protonamjesnik Šebez.

Međutim, mještani Gomjenice imaju i problema. Pored rizika od poplava,  tu je i nedostatak kanalizacije. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gomjenica Vlado Vuković,  kaže da je vrijeme da Gomjenica dobije kanalizaciju, jer je davno urađen i projekat.U Gomjenici su po  Vukovićevim riječima brojna dvorišta i placevi pod septičkim jamamama, koje su nerijetko i razlog komšijskih svađa

„Imamo rijeku Gomjenicu i Sanu. Da se zaštitimo od poplava jedina mogućnost je da se nasip koji je od ušća započet nastavi do Žegera i onda je zaštićen dio od Ive Andrića i Šeste Krajiške brigade. Što se tiče Gomjeničkog toka do Ribnjaka jedini je način da se nasip digne i to je rješenje za lijevu stranu korita Gomjenice“, navodi Vuković.

Odmah uz crkvu Svete Petke je i stadion Fudbalskog kluba „Gomjenica“ koji je osnovan 1976. godine. Predsjednik ovog kluba Siniša Gvozden podsjeća da se trenutno takmiče u Područnom fudbalskom savezu Prijedor, 4. liga.

„Najbolji uspjeh smo imali kada smo se takmičili u drugoj ligi RS. U to vrijeme je bila 2. liga jer nije bilo Premijer lige, znači faktički samo jedan rang je bio iznad nas. Pretežno su igrači iz Gomjenice, ali ima ih i iz drugih dijelova grada. Gajimo zajedništvo. Kod nas nijedan igrač nije plaćen, poslije svake utakmice idemo na piće, postoji soplidarnost i povezanost između igrača –„, ističe Gvozden. Za svoj stadion u Gomjenici oko kojeg trenutno postavljaju ogradu, prije nekoliko godina dobili su vještačku travu od FIFE-UEFE .

Vlado Vuković poznat i kao vrsni odbojkaš

Bio je u dresu Modriče kada je 1979.  postala prvak Jugoslavije. Potom je uspješnu karijeru nastavio u Španiji, Švajcarskoj, Njemačkoj, Srbiji, a trenutno  trenira prijedorske odbojkašice.

Zbog značaja sporta ova Mjesna zajednica zalaže se da i područna Osnovna škola u Gomjenici koja ima čak 110 đaka, dobije sportsku salu.  Pokrenuta je i iniciajtiva da se most koji je bio za ćiru prenese do stadiona i bude prelaz od puta do njega.

Izvor: kozarski