Na našim područjima smo navikli vidjeti mačo muškarce koji voze autobuse i kamione, ali sresti ženu koja vozi autobus je skoro pa nemoguće.

pak, našim drumovima krstari simpatična Sanela Mehić .

Sanela Mehić je rođena i odrasla u Bihaću. Igrom sudbine se preselila u Kiseljak prije više od deset godina te je od tada ponosna stanovnica ovog grada.

– Moja želja je uvijek bila voziti kamione i obilaziti gradove i države. Prvo sam položila C i E, ali, nažalost, naše društvo ima predrasude. Nisam se nigdje mogla zaposliti kao žena. Pokušavala sam u par firmi. Svi kažu javićemo i na tome i ostane. Vidjela sam oglas gdje traže vozača. Otišla sam na razgovor i doslovno pitala: ”Imaju li predrasude što sam žena i mogu li se prijaviti?” Rekli su da nemaju i da ću dobiti šansu i posao te da je dalje na meni. I tako je i počelo – kaže Sanela te dodaje da se zahvaljuje svim kolegama koji su imali strpljenja i naučili je svim pojedinostima i specifičnostima života vozača.

– Naravno da su reakcije bile podijeljene. Od onih koji su sa ironijom prihvatali do onih koji su se i podsmjehivali. A, naravno, i onih koji su mi bili potpora i podrška i bez kojih ne bih ni uspjela. Neću nikoga nabrajati, oni ce se sami prepoznati – ističe Sanela.

Sanela je otkrila kakve su reakcije putnika kada vide da im je vozač žena.

– Putnici su u početku kada uđu bojažljivi, ne vjeruju i jednostavno imaju straha. Ali kada vide da to radim i vozim bez greške i oni se opuste. Sada dobijam često poruke potpore i podrške od putnika. Imam poseban odnos prema našoj djeci kada ih vozim u školu, pa mi čak pišu i pisma podrške – kaže Sanela.

Sanela se ne boji rada niti raznolikih autobuskih relacija u okviru svoga posla.

– Vozim sve što me rasporede jer kod nas nema određenih linija ni relacija. Vozim najčešće za Split i Makarsku, ali sam vozila i do Zagreba, Dubrovnika, Ljubljane, Kopra. I nadam se da ću u skorijoj budućnosti dobiti priliku voziti naše linije za Njemačku i ekskurzije do Španije, Grčke, Turske, da obiđem što više mjesta i upoznam što više ljudi, država i kultura – govori Sanela.

– Mislim da sam postigla svoj cilj i ostvarila svoj san. I poručujem svima da se u životu ne boje ničega. Sve se može postići ako imate volju i to želite. Ništa nije nedostižno i nemoguće ostvariti. I pozivam sve mlade ljude koji imaju želju kao ja da voze autobus, neka se jave – govori Sanela.

Takođe, Sanela nam je kazala da joj je porodica velika podrška, a posebno ističe svoga oca i njegovu nesebičnu podršku.

Sanela na samom kraju otkriva trpi li njen privatni život, a Sanela je kroz osmijeh kazala:

– Nemam djece i nisam udata. Valjda ću sada kao vozač uspjeti naći dečka jer vozači su na glasu kao veliki momci, pa ću, valjda, i ja uspjeti naći srodnu dušu – zaključuje Sanela, prenosi Crna hronika.

Izvor: Srpskainfo