Paroh svođanski Zoran Blagojević darovao je danas zlatnim dukatom prvu bebu rođenu na Svetog Savu, u prijedorskoj bolnici. Riječ je o dječačiću Savi Obradoviću iz Novog Grada. Sa svetačkim mirom i budnim pogledom, mali Savo je pratio neočekivani dolazak darodavaca i novinara. Za majku Aleksandru, beba rođena na Savindan je najljepši poklon, a dodatno ju je obradovao zlatni dukat koji su joj poklonili posjetioci iz svođanske parohije.

“Savo mi je prvo dijete, rođen je u 12 časova i 9 minuta. Težak je tri i po kilograma i dug 55 centimetara. Puno mi znači ovaj neočekivani poklon, zlatni dukat”, rekla je Aleksandra.

Direktor Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Andrija Vukotić zahvalio se Blagojeviću i humanitarcima iz Svodne na poklonima i zlatniku za prvorođenče.

“Nadam se da će ovo prerasti u tradiciju i da će, i narednih godina, sveštenik Zoran Blagojević, zajedno sa svojim humanim ljudima, dolaziti i darivati bebe rođene na ovaj svetac”, rekao je Vukotić.

Paroh svođanski Zoran Blagojević rekao je da su u prijedorsku bolnicu došli u uspomenu na Svetog Savu, koji je darivao mnoge. Ovo je, kako je rekao, samo jedna u nizu akcija koju realizuje u saradnji s grupom mladih humanitaraca iz Svodne, a darivanje prve bebe rođene na Savindan će, kaže, postati tradicionalno.

“Pokrenuli smo inicijativu i došli na ideju da svake godine, a ovo je prva u nizu, na ovaj veliki dan darujemo dukatom prvo dijete koje se rodi na Svetog Savu. Baš kao što su nekada naši stari darivali naše roditelje. Tako je bilo, čime će se drugo darivati novorođeno dijete, nego majčinskom ljubavlju i toplinom, a onda i dukatom”, rekao je Blagojević.

U prijedorskoj bolnici, koja je regionalna, ističu da su, osim malog Save, u toku dana rođene još tri bebe.

Izvor: kozarski