Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević rekao je da je Srpska oduvijek zagovarala princip kompromisa i dogovora kao metod funkcionisanja u BiH, ističući da BiH može jedino da funkcioniše na dejtonskoj osnovi.

– Drago nam je što, barem naizgled, postoje partneri koji to prihvataju. To što neko ima mogućnost da nešto blokira nije dovoljan razlog da bi se to i radilo, već da treba zajednički raditi na rješenjima od kojih će svi u BiH imati korist. Rokovi za formiranje timova nisu precizirani. Srpska je završila konstituisanje svih institucija, ali FBiH nije i primarno su zaokupljeni formiranjem federalne Vlade i na nivou kantona. Kada završe to, ubrzaćemo s ovim aktivnostima. Ima stvari za koje nije dobro da čekaju – istakao je Kovačević komentarišući najavljeno formiranje pravnih timovima za teme o kojima već duže nema saglasnosti u BiH.

On je za Glas Srpske izjavio da su poznate nadležnosti BiH, ali je Ustavom predviđeno da su rješenja samo ona do kojih se dođe kompromisom i koja su prihvatljiva za sve.

– Nažalost, bilo je onih koji su u prethodnim mandatima odstupali od toga i ponašali se kao da Ustav BiH ne postoji, pokušavajući da reanimiraju političkog mrtvaca, odnosno takozvanu “republiku BiH”. To nije moguće. BiH može jedino da funkcioniše na dejtonskoj osnovi ili je neće biti – poručio je Kovačević.

Autor: SRNA/RTRS