“Da učenje ne bude mučenje” , učiteljski je koncept Katarine Vučen iz Foče, zbog kojeg je njen rad krunisan titulom – najinovativniji učitelj u BiH, a koju dodijeljuje Centar za obrazovne inicijative Step baj step.

Obostrana ljubav i razumijevanje s đacima, daje dobre rezultate.

Ponosna je i da je posvećena majka i supruga jednog od najpoznatijih spasilaca u regionu Nenada Ikonića, koji je ovih dana u misiji u Turskoj.

Za šesnaest godinama rada, učiteljica Osnovne škole “Veselin Masleša” u Foči, Katarina Vučen uspjela je mnogo. Pomjerila je granice i tradicionalno učenje, poslala na “zaslužen odmor”. Umjesto suvoparnog učenja lekcija, primjenom “Da učenje ne bude mučenje” – od nastave u prirodi, pripreme džemova do korišćenja laptopova i interneta, svakom đaku omogućila je da lakše steknu potrebno znanje.

– Aktivno učenje je nešto drugo oni su istraživači sami dolaze do toga i vjerujte to je neka priprema za funkcionalno učenje da koristi svrsi – kaže ova nastavnica.

Najinovativniju učiteljica u BiH, drugu godinu za redom Ministarstvo prosvjete i Pedagoški zavod Srpske nagrađuju je za postignuća u oblasti bezbjednosti djece na internetu. Svestrana učiteljica predana je i porodici, stalna je podrška i suprugu Nenadu Ikoniću. Koristeći digitalne tehnologije, bodri ga i dok je Turskoj, gdje je na zadatku spasavanja nakon razornog zemljotresa.

– Onog momenta kada nešto dođe i kaže kada postoji kakva akcija samo kaže šta ćemo ja kažem srećno nek je Bog na pomoći svima da ste dobro i zdravio. Prvenstveno je biti human čovjek i ono što treba da znamo da pomažemo da nam se dobro vrati – ističe Vučenova.

I sama učesnica brojnih dobrotvornih akcija, ponosna je na supruga Nenada koji sa svojom Gorskom službom spasavanja svuda stiže za šta je i nagrađivan brojnim priznanjima kod nas i u inostranstvu.

Autor: RTRS