Skupština grada Prijedora najoštrije je osudila izjavu glavnog imama medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amira Mahića, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo. Odbornici pozivaju na suživot na principu tolerancije. Sjednica Skupštine bila je zatvorena za javnost.

Izjave imama Amira Mahića su uvredljive i predstavljaju govor mržnje prema srpskom narodu, iskrivljujući istorijske činjenice, navodi se u zaključku prijedorske Skupštine.

– Skupština grada poziva sve vjerske službenike da javnim istupanjem i vršenjem vjerskih obreda ne narušavaju mir i suživot vjerskih osjećanja drugih naroda. Skupština je opredijeljena za suživot na principu međunacionalne i međuvjerske tolerancije i uvažavanja radi zajedničkog napretka – navodi predsjednik Skupštine grada Prijedora Igor Kneginić u zaključku.

Protiv zaključka glasala su tri bošnjačka odbornika. Kažu da za njih nije bio prihvatljiv dio zaključka o govoru mržnje imama Mahića.

– Imputirati meni kao Bošnjaku ili bilo kome da smo mi ljudi koji mrzimo druge ljude, pogotovo pravolsavne ljude, svoje komšije, zaista mislim da ne stoji. Mislim da je bilo prostora da se to malo izbalansira i da zaista pošaljemo poruku mira – istakao je odbornik Pokreta za državu u Skupštini grada Prijedora Јusuf Arifagić.

Zbog izjave na vjerskoj službi u Kozarcu 27. januara, policija je Mahića ispitala u svojstvu osumnjičenog, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Autor: RTRS