Učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Prijedora osvojili su treće mjesto na lego takmičenju u Srbiji. Ovim rezultatom su se plasirali na regionalno takmičenje koje će biti održano narednog mjeseca u Sloveniji. Tema takmičenja je bila energija, transport i skladištenje. Kombinacijom solarne i mehaničke energije pokazali su kako se energija može primjeniti u novonastalim problemima.

Učenica OŠ „Desanka Maksimović“ Prijedor Teodora Šiljegović objašnjava na koji su način učenici osmislili svoj inovativni projekat.

– Prvo sastavimo sve misije koje se sastoje od lego dijelova, onda sastavimo robota, takođe od lego kockica i sprava koje pravimo da on može izvršavati misije. Najviše vremena izdvojimo za „robot gejm“, što se tiče inovativnog projekta tu nam treba određen broj dana gdje mi prvo smislimo ideju, razradimo ideju, izrazimo svoja mišljenja i još uvijek istražujemo i kasnije sve uklopimo da to bude inovativni projekat – priča Šiljegovićeva.

U sekciji robotike su učenici osmog i devetog razreda. Pričaju da robotiku vježbaju u školi poslije nastave, ali i danima vikenda. Učenik OŠ „Desanka Maksimović“ Prijedor Andrija Bojić ističe da ih je okupila ljubav prema legu, ali da je uspjeh na takmičenju u Srbiji  podsticaj za dalji rad.

– Taj „robot gejm“ je programiranje robota koji se sastoji od lega. Mi sami sastavljamo robota po našoj volji, jedino što postoji taj „brik“, to je mozak robota koji programiramo i puštamo taj program na stolu – kaže on.

Na učenike i njihov inovativni projekat ponosna je mentor Slađana Ćopić. Navodi da se robotika, koja zauzima sve veći značaj u društvu, inače ne izučava kao predmet u osnovnoj školi. Međutim, uvela ju je kao sekciju prije tri godine.

– Smatram da se informatika djeci treba približiti na drugačiji način, kroz praktično učenje gdje mi razbijamo odnos između učenika i nastavnika i izlazimo iz okvira, prelazimo na sto, na lego robote, male kockice, i pokušavamo da riješimo trenutno aktuelni problem – kaže Ćopićeva.

Direktor OŠ „Desanka Maksimović“ Zdravko Budimir  ističe da je plasman na takmičenje u Sloveniji  veliki uspjeh za učenike i grad.

– Moram da se zahvalim gradu i gradonačelniku koji su omogućili da učenici odu na ovo takmičenje i na taj način su ih podržali, a učenici su na najbolji mogući način predstavili naš grad i pokazali su i zahvalnost za to i da se rad i trud itekako isplati – poručio je Budimir.

Regionalno lego takmičenje biće 18. marta u Sloveniji, a ekipe koje se dalje  plasiraju odlaze na svjetsko takmičenje. Procjenjuje se da u lego takmičenju učestvuje oko 300.000 učesnika iz svih zemalja svijeta.

Izvor: kozarski