Najveća opoziciona stranka i nekada najjača partija u Srpskoj – SDS juče je zvanično ostala bez odbornika u najvećem gradu Republike Srpske.

Jedini odbornik iz SDS, Aleksandar Petković na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada Banjaluka postao nezavisni odbornik, čime je nekada najjača partija u Srpskoj izbrisana iz političkog života ovog grada.

Time su „pala u vodu“ obećanja nekadašnjeg predsjednika SDS Mirka Šarovića o preporodu te stranke u Banjaluci postavljanjem Milana radovića na čelo gradske organizacije SDS, što je izazvalo gnjev i napuštanje partije od strane pojedinih „starih“ članova.

Radović je na čelo Gradskog odbora SDS Banjaluka došao u februaru prošle godine, a na  izbornoj skupštini izabrano je i 100 članova tog odbora.

“Novo vrijeme za SDS”

Šarović je tada poručio da s Radovićem počinje novo vrijeme za SDS Banjaluka.

– Smatram da ćemo SDS u Banjaluci vratiti na mjesto koje joj pripada. Smatram da će SDS u Banjaluci biti jedan od ključnih subjekata, koji će doprinijeti pobjedi SDS i njenih partnera na predstojećim opštim izborima – rekao je tada Šarović.

Optimistične poruke slao je i sam Radović, koji je obećao preporod gradoskog odbora.

– SDS u Banjaluci će svoju snagu pokazati na izborima, nakon čega više neće biti govora o bilo kakvom “sunovratu”. Snagu pokazujemo svakodnevnim radom i komunikacijom s građanima. Prošlo je vrijeme kozmetičkih promjena i velikih riječi. Sada moramo ozbiljno da radimo, a takav rad će biti najveći pokazatelj naše pozicije u Banjaluci – obećao je svojevremeno Radović.

Obećanja su jedno, a praksa je pokazala nešto sasvim drugo.

“Gubitničko rukovodstvo”

Ubrzo nakon dolaska Radovića na čelo banjalučkog SDS počelo je dodatno osipanje te stranke upravo u ovom gradskom odboru.

Među onima koji su napustili stranku bio je i tadašnji poslanik u parlamentu Srpske Davor Šešić, koji nije krio da mu ne odgovara dolazak Radovića na mjesto prvog čovjeka SDS u Banjaluci.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Šešić je javno govorio da je stranka u krizi, da je u Banjaluci i Krajini uništena i da se sve to krije zbog raspodjele moći i fotelja.

– Potvrđuje se, takođe, da je ovo rukovodstvo SDS gubitničko i kao takvo najveća prepreka promjenama. Gubitničko je po više osnova. Stranka ne postoji, a priča o novom SDS u Banjaluci je farsa – izjavio je Šešić ubrzo nakon imenovanja Radovića na čelo SDS.

Nedugo potom je napustio stranku.

Šešić juče nije želio da daje izjave, a za iste nisu bili raspoloženi ni još neki dojučerašnji članovi koji su napustili banjalučki SDS.

“Crni dani za SDS tek dolaze”

Politički analitičar Nebojša Tojagić ističe da SDS nastavlja da ide silaznom putanjom u Banjaluci i da je pitanje da li će na sljedećim izborima uspjeti da se izbore i za to jedno odborničko mjesto.

Dodaje da je jačanje PDP u Banjaluci uticalo na daljnje slabljenje SDS, koja na terenu, po mjesnim odborima, gotovo da ne postoji.

Tojagić kaže za Srpskainfo da je ideja rukovodstva SDS bila da dolaskom Radovića stvari budu promijenjene u Banjaluci, ali da se to nije dogodilo.

– Izborni rezultati pokazuju da se stranka nalazi u daljnjem padu i članstva i povjerenja građana. Odlazak i ovog jednog odbornika, a s druge strane i sve glasnija priča o nekom novom političkom angažmanu Radovića ukazuju na to da će SDS i u narednom periodu nastaviti svoj trend propadanja na području Banjaluke – smatra Tojagić.

Procjenjuje da crni dani za SDS po svemu sudeći tek dolaze u Banjaluci.

Prema saznajima Faktormagzina Radović je nedvano v.d. predsjednika SDS-a, Milanu Miličeviću saopštio da više ne želi da vodi stranku u Banjaluci.

autor:srpskainfo/faktormagazin, foto: srpskainfo