U Prijedoru je, u organizaciji Udruženja “Srpsko-grčko bratstvo i prijatelјstvo”, obilјežen 9. februar, Međunarodni dan grčkog jezika. Prisutni su imali priliku da čuju nešto više o istoriji ovog jezika, a prikazan je i dokumentarni film “Grčka i grčki jezik kroz vrijeme.”

Grčki jezik je emocija, neraskidivo povezan sa grčkim nacionalnim identitetom. Za Grke je on način života. Za polaznike kursa grčkog jezika u Prijedoru i lјubitelјe ove zemlјe, on je jedan od najlјepših i najmelodičnijih jezika.

“Svakako je jedan od najstarijih. Ja ga učim već nekih mjesec dana. Smatram da je naša kultura kultura slična grčkoj , mislim da malo više treba da se okrenemo ka tome”, rekla je Branka Dakić, jedan od polaznika kursa grčkog jezika u Prijedoru.

Sa njom u klupi je i Draginja Topić, koja kaže da joj je učenje grčkog jezika izazov.

“Nekako mi je baš izazov da učim jezik s kojim do sada nisam imala dodira. Putovala sam dosta po Grčkoj i sama zemlјa i kultura mi je baš privlačna”, istakla je ona.

Iz Udruženja “Srpsko-grčko bratstvo i prijatelјstvo” poručuju da se zemlјa Helena može pohvaliti bogatom istorijom i kulturom, te da im je cilј da dio toga predstave u Prijedoru.

“Grčki jezik je star preko 5.000 godina. Ono što je simbolično, jeste da obilјežavamo i dan sjećanja na grčkog pjesnika, koji je komponovao grčku himnu, Dionisa Solamonasa”, rekao je Nebojša Savanović, predsjednik udruženja.

Obilјežavanje značajnih datuma za Grčku  biće jedan od prioriteta ovog udruženja i u narednom periodu. Udruženje je osnovano prošle godine, kada je otvoren i Grčki kutak, mjesto gdje će se izučavati istorija, kultura i običaji bratskog nam naroda.

Izvor: kozarski