U Prijedoru je danas parastosom poginulim pripadnicima Sedmog odreda Specijalne brigade policije koji je služen u crkvi Svete Trojice i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni” i ispred spomen ploče u zgradi Policijske uprave Prijedor obilježena 29.godišnjica od osnivanja ovog Odreda.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas u Prijedoru da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima obavezu da sačuva Republiku Srpsku mirnu, da štiti njen ustavni poredak, život i bezbjednost građana i njihovu imovinu.
“Te ustavne nadležnosti Ministarstva nisu nimalo ni danas lake u miru, ali to je naša obaveza prema onima koji su dali život, da je sačuvamo mirnom i stabilnom”, rekao je Karan novinarima u Prijedoru, gdje je prisustvovao obilježavanju 29 godina od formiranja Sedmog odreda Specijalne brigade policije.
Karan je naglasio da je ovo momenat kada se poginulim pripadnicima izražava vječna zahvalnost zato što su dali svoje živote dali da se danas živi u miru i da imamo Republiku Srpsku.

“Mi stalno treba da govorimo i ponavljamo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zajedno sa vojskom i narodom odbranilo Republiku Srpsku i dalo nam najveću blagodet koja se zove sloboda, odnosno Republika Srpska”, rekao je Karan.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je da su grad Prijedor i Potkozarje posebno ponosni na pripadnike Sedmog odreda Specijalne brigade policije.
“Posebno je važno da, iako vrijeme prolazi, sjećanje ne blijedi i njihova žrtva je naš amanet za budućnost”, poručio je Kovačević.
Ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policija MUP-a Republike Srpske Zlatko Brdar istakao je da se 29. godišnjica formiranja odreda obilježava sa posebnim pijetetom, mada su njeni pripadnici bili angažovani od prvog dana rata, tokom kojeg su pokazali svoje čojstvo, znanje, umijeće, patriotizam i rodoljublje.
“Sedmi odred je bio elitna borbena jedinica MUP-a, sastavni dio Specijalne brigade policije i kao takva je odlikovana ordenom Nemanjića, ordenom NJegoša prvog reda i Medaljom Petra Mrkonjića”, istakao je Brdar.
On je dodao da je kroz Odred prošlo oko 450 pripadnika, od kojih je šest poginulo na ratištu, dok je jedan pripadnik poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu na ratni zadatak, a oko 65 ih je bilo teže i lakše ranjenih.
“Naša saradnja sa porodicama poginulih je evidentna i statusno smo riješili sve probleme i svi imaju ono što im pripada, djeca su zaposlena i sada radimo na zapošljavanju djece živih pripadnika i naših pripadnika”, rekao je Brdar.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić istakao je da je doprinos pripadnika ove jedinice bio značajan, počevši od toga na kojim su sve ratištima učestvovali, uspjehe koje su ostvarili i broj najhrabrijih među njima koji su svoje živote dali i ugradili ih temelje Republike Srpske.
“To govore i odlikovanja koja su njihovi pripadnici ili sam odred primili, a na nama je da njegujemo tradiciju i obilježavamo ovakve datume i čitavo društvo i njegove institucije su dužne pripadnicima i ovog odreda da pruže sve ono što su oni svojoj borbom zaslužili”, rekao je Ostojić.
Među prisutnima je bio i Miloš Gligorić iz Donjeg Vakufa, čiji je sin Radovan poginuo 1995. godine u Dvoru na Uni.
“Bio je jako lijep, pošten, dobar borac i hvala svima koji su nas pozvali i što se tako jednom godišnje okupimo i sjetimo se naših poginulih”, rekao je Gligorić, čiji je sin imao 24 godine kada je poginuo.

Izvor: prijedorgrad