Stopa inflacije u Republici Srpskoj na kraju 2022. godine iznosila je 13,6 odsto. To znači da je ukupan indeks potrošačkih cijena u odnosu na godinu ranije veći za 13,6 odsto. U isto vrijeme, cijene goriva na svjetskom tržištu značajno su opale. To se, međutim, nije odrazilo na cijene osnovnih životnih namirnica. Ko u svemu najviše profitira?

Nije potrebno mnogo računati. U posljednjih godinu dana poskupjelo je sve. Sa prosječnom januarskom platom od 1.217 maraka, građani Srpske mogli su da plate polovinu mjesečnih troškova. Prema sindikalnoj analizi, samo troškovi hrane za četvoročlanu porodicu su iznosili 1.067 maraka.

– Mlijeko je poskupjelo za 63 odsto, šećer 45 odsto, brašno 21 odsto, svinjetina 36 odsto, jaja 48 odsto… U prosjeku, pet osnovnih životnih namirnica poskupjelo je za preko 30 odsto – izjavio je Vedran Јurišić iz Savez sindikata Republike Srpske.

Potrošači su se već navikli na izgovore kojima je pravdan rast cijena u maloprodaji. Cijene goriva tradicionalno su na prvom mjestu liste opravdanja. Međutim, troškova transporta i učešća goriva u cijeni namirnica niko se ne sjeti kada cijena barela ide ka dole.

– Kada smo imali enormno povećanje cijena na dnevnoj bazi, trgovci i pružaoci uluga se se pravdali da na te cijene značajno utiču troškovi goriva i transporta. Danas, kada imamo značajan pad cijene nafte od 23 odsto, nemamo tu refleksiju na tržištu – kaže Zoran Petoš iz Udruženja građana “Don” iz Prijedora.

Inflacija, kao instrument zarade, više nije novost. U cijeni artikala u maloprodaji svakako je sadržana i cijena goriva, ali ona nije jedini faktor i više nije presudna, kaže ekonomista Aleksandar Ljuboja. On dodaje da smo u protekle četiri godine svjedoci da su “tržište i tržišni mehanizmi samo paravan za stvaranje ekstra profita”.

Cijena barela sirove nafte trenutno je ispod 78 dolara za aprilske ugovore. To je značajno manje od gotovo 120 dolara za barel, koliko je koštala u istom periodu prošle godine. Međutim, cijene u maloprodaji taj pad gotovo nisu osjetile.

– Prema zvaničnim podacima, prošle godine smo za najnižu platu od 650 KM mogli da kupimo preko 430 litara mlijeka, a sada uz nominalno povećanu najnižu platu od 700 KM, možemo da kupimo 280 litara mlijeka – ističu u Savezu sindikata.

Tako će, smatraju, neko vrijeme i ostati.

– Možemo se nadati da, ukoliko sjetva, žetva i prinosi budu veći, iznad prosjeka, i na tržištu se pojave veći viškovi, da se nešto desi kada je u pitanju smanjenje cijena prehrane. Ali to ćemo da vidimo tek na jesen – rekao je ekonomista Ljuboja.

Inflacija u Srpskoj na kraju 2022. godine bila je 13,65 odsto. Riječ je mahom o uvezenoj inflaciji, na kojoj se može zaraditi, pokazuju podaci Republičkog inspektorata koji od početka godine način formirnja cijena pojačano kontrolišu.

U 24 kontrole na benzinskim pumpama u tri su utvrđene nepravilnosti i naplaćeno 45.000 maraka kazni. Isti broj kazni izrečen je i trgovcima koji cijene nisu formirali u skladu sa Uredbom Vlade o ograničenju marži. Takav pokušaj zarade takođe je kažnjen sa 45.000 maraka.

Autor: RTRS