Proljeće ove godine počinje u ponedjeljak, 20. marta, u 22.24 časa i prema nekim prognozama moglo bi da bude toplije od prosjeka, rekla je meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Milica Đorđević.

Đorđevićeva je navela da će u ponedjeljak u prvom dijelu dana biti kišovito na sjeveru i zapadu, a uveče će u većini krajeva prestati padavine.

– Prvi dani kalendarskog proljeća biće u znaku pravog proljećnog vremena, biće dosta toplo, sa više sunčanih intervala i sa temperaturom koja će postepeno rasti – navela je Đorđevićeva.

Ona je rekla da će u utorak, 21. marta, maksimalna temperatura vazduha biti od 11 do 17 stepeni, a u srijedu i do 20 stepeni Celzijusovih.

– Najvjerovatnije, 23, 24. i 25. marta biće još toplije – dodala je Đorđevićeva.

Ona je navela da, prema nekim prognozama, izgleda da bi proljeće moglo da bude toplije od prosjeka, a da za sada djeluje da će biti promjenljivo i da će biti smjena sunčanih, sušnih i veoma toplih perioda i prolaznih zahlađenja koji mogu u kratkom intervalu da donesu i nešto jače padavine.

Đorđevićeva je rekla da za sada nema najave da će u skorom periodu biti jačih zahlađenja, ali da će biti promjenljivo toplo, prolazno nešto svježije uz prolazne padavine, ne i pretjerano hladno.

Ona je ukazala da je posljednjih godina primjetno da su zime i rani početak proljeća u znaku veoma toplog i promjenljivog vremena.

– Imamo neobično toplo vrijeme, tako je bilo tokom većeg dijela zime, a onda nekoliko dana dođu nagla zahlađenja, koja su u skladu sa prosječim vrijednostima, a topli duži periodi su van prosjeka – dodala je Đorđevićeva.

Proljeće astronomski započinje na proljećnu ravnodnevnicu, kada su dan i noć jednaki, odnosno kada svijetli dio dana traje 12 časova, jednako kao i tamni.

Izvor: Srpskainfo