Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreou prisustvovao je danas u Prijedoru i panel diskusiji na temu “Grčki jezik kao temelj obrazovanja” koju je organizovalo Udruženje “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo” iz Prijedora.

“Nastavljamo saradnju sa gradom Prijedorom i saradnja će biti ostvarena na raznim poljima i sigurni smo da ćemo sve što smo danas planirali uspjeti i da ostvarimo”, rekao je Papandreou novinarima.
Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević, koji je i član Upravnog odbora Udruženja “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo” izjavio je da će grad Prijedor uskoro dobiti jedan park srpsko-grčkog bratstva i prijateljstva.
” To bi bio jedan znak zahvalnosti državi Grčkoj i grčkom narodu za sve ono što se dešavalo devedesetih godina kada smo imali malo prijatelja, oni su bili jedni od tih”, naglasio je Kovačević.

Predsjednik ovog Udruženja Nebojša Savanović izjavio je da je panel diskusija bila još jedan korak ka tome da grčki jezik uđe u srednje škole što je glavni cilj u radu udruženja i da imaju veliku podršku ambasade Grčke u BiH na tom putu.
” To je bio povod da organizujemo diskusiju na temu da je grčki jezik temelj obrazovanja”, izjavio je Savanović koji je i sam kao osnovac boravio u Grčkoj i za devet mjeseci naučio grčki jezik.
On je potvrdio da je među mladima veliko interesovanje za učenje grčkog jezika, ali da je ono djelimično smanjeno jer se predavanja održavaju onlajn.
” Danas smo dogovorili da tablet treba da ima svaka klupa i da tako bude bolja interakcija sa profesorom iz Beograda , a postoje velika nadanja da će slijedeće godine ovdje biti profesori iz Soluna koji će učenicima gimnazije predavati grčki jezik”, istakao je Savanović.
On je pored inicijative za otvaranjem parka srpsko-grčkog prijateljstva najavio i odlazak po dvoje osnovaca i srednjoškolaca uzrasta od 13-15 godina u kamp u Atini već ovog ljeta.
Povod dolaska ambasadora Grčke u Prijedor je bio obilježavanje 25.marta Nacionalnog dana Grčke i obilazak Grčkog kutka gdje je , pored današnjeg panela, organizovana i izložba fotografija ” Grčka i mi”.

Izvor:prijedorgrad