Pravoslavni vjernici 3. aprila 2022. godine započinju Cvjetnu nedjelju, odnosno šestu sedmicu Vaskršnjeg posta.

U ovoj sedmici obilježavaju se tri praznika Blagovjesti, Lazareva subota (Vrbica) i Ulazak Isusa Hrista u Jerusalim (Cvijeti).

Iza ove nedjelje, slijedi sedma nedjelja posta na kraju koje se proslavlja Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik. Prema običaju, već u ovoj, Cvjetnoj nedjelji, treba da se radujemo, da razvijamo optimizam i lijepa osjećanja.

U Cvetnoj nedjelji se proslavljaju Cvijeti, dan kada se osvećuju palmine grančice, kod nas su to grančice vrbe, jer je vrba među prvim biljkama koja ima pupoljak. Prema svetim spisima, kada je Isus Hrist na magarcu ušao u Jerusalim, ljudi su nosili i prostirali palmine grane, piše Magazin Novosti.

Takođe, proslavlja se i Lazareva subota, praznik u spomen na vaskrsenje Lazara koje je zapisano u Novom Zavjetu. Cvjetna nedjelja je posvećena jačanju vjere, nade i optimizma. Zato je važno da u tom duhu dočekamo i Vaskrs.

Takođe, običaj je da se za važne praznike u ovoj nedjelji bere svježe cvijeće, prave vjenčići od vrbe, ali najbitnija je molitva, dobra volja i ljubav.

Izvor: Srpskainfo