Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je da nastup ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza u SAD predstavlja ustaljenu praksu političara iz FBiH kojima je cilj unitarna BiH, te poručio da Republika Srpska želi biti neutralna i protiv je ulaska BiH u NATO.

– Očigledno da političko Sarajevo ne želi da se dogovara unutar državne zajednice BiH, nego da stranci određuju kako ćemo ovdje živjeti – rekao je Banjac, reagujući na to što je Helez tokom posjete Americi govorio o, kako je naveo, negativnom ruskom uticaju, o inicijativi da se u BiH poveća prisutnost američkih snaga, kao i o “blokadama pojedinih članova Predsjedništva BiH na putu ka evroatlantskim integracijama”.

Banjac je istakao da Srbi imaju određene osjećaje prema ruskom narodu i podsjetio da Srbe nisu bombardovali Rusi nego NATO pakt.

– Šta Amerikanci imaju sa nama i kakav je to negativan ruski uticaj? Nas nisu bombardovali Rusi nego NATO pakt. Nisu nas ubijali ruski avioni nego avioni NATO pakta koji su nam ubijali djecu, među kojima su avioni SAD – naglasio je Banjac za Srnu.

Banjac je istakao da SAD želi da rukovodi sa BiH i da posredstvom raznih organa gonjenja, uključujući Tužilaštvo BiH, zatvori one koji im ne odgovaraju, a dovede one koji će im odgovarati.

Zukan Helez je na sastancima u Vašingtonu govorio o negativnom ruskom uticaju, o inicijativi da se u BiH poveća prisutnost američkih snaga, te o blokadama pojedinih članova Predsjedništva BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, dok su američki zvaničnici izrazili zabrinutost da se u Republici Srpskoj pokušava uvesti ruski tip vladavine, gašenje slobodnih i nezavisnih medija, te istakli da će tražiti od evropskih partnera da pojačaju vojno prisustvo u misiji “Altea”.

Autor: SRNA/RTRS