Na tradicionalnoj vaskršnjoj tucijadi koja je danas održana u porti Hrama Svete Trojice najjače jaje imala je jedanaestogodišnja Sara Golić.

Ona je pobijedila u konkurenciji oko tri stotine mališana koji su s radošću učestvovali u obilježavanju tradicionalnog običaja vezanog za Vaskrs. Drugo mjesto osvojio je Pavle Hrvaćanin, treće Nikša Ćulibrk, a četvrto Aleksa Knežević, najmlađi učesnik tucijade.
“Ova pobjeda mi znači mnogo znači zato što sam prošle godine ispala u drugom krugu. Jako mi je drago što sam učestvovala i ove godine”, rekla je Sara.
Zlatnik pobjedniku tucijade uručio je gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor, koji je sugrađanima čestitao Vaskrs.

“Danas želim da pošaljemo jednu lijepu poruku odavde i raduje što ovdje imamo puno mladih jer je jako bitno da naši najmlađi sugrađani od malih nogu uče o vrijednosti i tradiciji , da imaju vjeru , da znaju ko su , šta su, odakle su i da nastave da vreduju ove stvari koje smo naslijedili od naših predaka”, rekao je Javor.
On je dodao da je danas dan kada treba da praštamo jedni drugima., da budemo jedni uz druge. Da se poštujemo, da se međusobno više uvažavamo i sarađujemo, jer samo tako možemo ići naprijed i očekivati da nam sutra bude bolje.
Vaskršnju tucijadu organizovala je Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor pod pokroviteljstvom grada Prijedora i u saradnji sa Udruženjem za očuvanje tradicije.
“Treća godina kako organizujemo tucijadu da i djeca osjete radost vaskrsenja Hristovog. Posebno, ovdje u porti hrama. To je i najbitnije, da znaju kojoj vjeri pripadaju i da odrastaju uz ovaj hram i da prate naše običaje koji su vezani za određene praznike”, rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.
Osim pobjednika tucijade prikladne nagrade dobili su i učesnici finalnog nadmetanja.
Vjeru, tradiciju i običaje ne smijemo zaboraviti bila je jedinstvena poruka ovog druženja najmlađih Prijedorčana. Više od nagrada bili su važniji radost i osmjesi najmlađih Prijedorčana.Tucijade su održane i ispred manastira Miloševac i u portama mnogih pravoslavnih hramova na području grada.

Izvor: prijedorgrad