Poznato je da Novak i Jelena Đoković jako paze na ishranu i na to šta unose u svoj organizam, a žena teniskog asa redovno na društvenim mrežama dijeli savjete za zdrav život.

Kako je jednom prilikom otkrila kako redovno pije čaj od kurkume koji joj pomaže da ostane u dobroj formi.

Kurkuma se smatra vrlo zdravom namirnicom koja oporavlja cijeli organizam, posebno jetru, a osim jačanja imuniteta koristi se i za mršavljenje. Poznat po svom termogenetskom učinku, ovaj čaj prirodno povećava unutrašnju temperaturu tijela čime se ubrzava proces razgradnje masti. Kurkuma ubrzava metabolizam, a time i probavu, ali i potrošnju kalorija.

Povećanom količinom masnog tkiva u tijelu, stvaraju se upalni procesi. Jaka i pojačana upala može promijeniti otpornost tkiva na insulin, što podstiče tijelo da sve više kalorija deponuje kao mast.

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji djeluje na dva načina:

Ima termogenetski učinak, te prirodno povećava unutarašnju temperaturu tijela. Time se ubrzava proces razgradnje hranljivih stvari, posebne masti.

Kurkumin u kurkumi takođe ubrzava metabolizam, a time i probavu te brzinu kojom tijelo sagorjeva kalorije.

Kurkumin podstiče detoksikaciju jetre

Osim kurkumina, sinergija svih sastojaka koje sadrži kurkuma utiče i na čišćenje cijelog organizma, a posebno jetre. Kako bi se lakše smršalo, važno je da se jetra čisti, jer ona ima glavnu ulogu u sagorijevanju masti. Ako je jetra preopterećena, usporava se njen rad, a time i sagorijevanje masnoća i mršavljenje.

Korištenje kurkume

Kurkumu ćete najlakše iskoristiti ako je koristite kao začin. Posebno se preporučuje u kombinaciji s rižom, lisnatim povrćem i mahunarkama. Osim toga, kurkumu je najbolje koristiti uz crveno ili bijelo meso, piše Kurir.

Čaj od kurkume za brži metabolizam

Ako želite da ubrzate metabolizam i poboljšate probavu, te ubrzate mršavljenje, to možete postići ispijanjem čaja od kurkume. Priprema ovog napitka vrlo je jednostavna. Treba vam samo ¾ kašikice kurkume, dvije velike kašike domaćeg meda i tri šoljice vode. Otopite kurkumu u vodi i kuvajte dok se količina vode ne smanji na dovoljnu količinu za dvije šolje. Zatim procijedite, dodajte med i po želji malo mlijeka i napitak je gotov.

Izvor: Srpskainfo