U Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru otvorena je izložba “Genocid se ne zaboravlja: Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945″. Autori izložbe su učenici ove škole okupljeni u istorijskoj sekiciji, na čelu sa profesorom Jovom Zorićem.

“Ovom izložbom želimo da odamo počast svim jasenovačkim žrtvama. Mi, mlade generacije ne smijemo da dozvolimo da sjećanje na njih izblijedi i nestane” rekla je Sanja Vuković, učenica ove škole.

“Jasenovac je najveća rana srpskog naroda, koja nikad zacijeliti neće. Moramo generacijama koje dolaze prenijeti sve ono što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu, kako se tragična ¡storija kroz koju smo prošli, više nikada ne bi ponovila”, rekao je Zorić.

Istorijsko-dokumentarna izložba realizovana je uz pomoć Muzeja žrtava genocida u Beogradu, Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina”, te Muzeja Kozare u Prijedoru. Korišćena je i građa profesora Gideona Grajfa “Jasenovac-Aušvic Balkana”. Pored istorijskih podataka i fotografija, izložba sadrži i svjedočenja preživjelih logoraša.

“Namjera nam je bila da našu djecu osvijestimo jer njihovo znanje o Jasenovcu jeste da je to masovno stradanje Srba, Jevreja i Roma, a nisu u stvari svjesni monstruoznosti tog zločina. Mi smo željeli da našim učenicima ukažemo o kakvim zločinima je riječ, a tokom pripreme smo se odlučili da izložbu otvorimo i za građane i za sve učenike drugih osnovnih i srednjih škola u gradu. Pozivam građane i učenike da, od sutra do 26. aprila u periodu od 10.00 do 14.00 časova, posjete našu školu i pogledaju ovu izložbu”, rekla je Dražena Mršić, direktor Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor.

U kulturno-umjetničkom programu na otvaranju izložbe prvi put javnosti se predstavio hor Ugostiteljsko-ekonomske škole i Biljana Čekić, junakinja filma “Dara iz Jasenovca”, koja pohađa ovu školu.

Izvor: kozarski