Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je prije dvije godine pokrenula pilot projekte ekonomskog osnaživanja Srba u regionu, izjavio je direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Gujon je istakao da im je “prvi cilj bio da to radimo baš u FBiH, odnosno u Grahovu, Bosanskom Petrovcu i Posavini gdje su Srbi izbjegli za vrijeme rata i poslije se vratili.

– Oni ostaju da žive tamo, bore se i mi smo htjeli da im damo podstreke tamo gdje je najpotrebnije, za porodice koje se bave poljoprivredom i stočarstvom. Tako smo kupili mehanizaciju za Posavinu, pčelarsku opremu za Grahovo, a za Bosanski Petrovac 50 steonih junica. Telad smo podijelili za još 50 porodica. To je veoma važno, vidjeli smo da je korisno i da mi to možemo kao Uprava – rekao je Gujon.

Gujon je istakao da tim ljudima mnogo znači i zato što je ta podrška iz Srbije.

– U martu ove godine smo imali razgovor sa predstavnicima Investiciono-razvojne banke Srpske i vidjeli smo da i oni rade slične projekte u Srpskoj. Našli smo prostor za saradnju, da bude nešto veoma konkretno, da tamo gdje Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu daje 100 evra ili maraka, Investiciono – razvojna banka daje isto toliko. Onda dupliramo efekat naših projekata i naše pomoći – objasnio je Gujon.

Podsjetimo, vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Srbije Arno Gujon potpisali su 24. aprila 2023. godine u Banjaluci memorandum o saradnji koji će omogućiti da se Uprava uključi u realizovanje finansijskih mehanizama koji imaju za cilj poboljšanje života građana u Srpskoj.

Autor: RTRS