Srpska pravoslavna crkva slavi svete mučenice Agapiju, Hioniju i Irinu. One su bile sestre rođene, iz okoline Akvileje (ili Soluna).

Kada je car Dioklecijan bio u Akvileji naredio je da se pogubi znameniti duhovnik Hrisogon. U to vrijeme neki stari prezviter Zoil je, kako hrišćani vjeruju, imao viđenje kojim mu se otkrilo, gdje se nalazi tijelo Hrisogonovo nesahranjeno.

Starac je našao tijelo mučenikovo, položio ga u sanduk i držao u svome domu. Hrišćani vjeruju da mu se trideseti dan poslije toga javio Sveti Hrisogon i izvjestio ga, da će u toku devet dana one tri djevojke mučenički postradati, a da će i on u to vrijeme preminuti. Istu viziju imala je i Anastasija Uzorešitelnica, koja je pošla za svojim učiteljem Hrisogonom.

I zaista poslije 9 dana i starac Zoil je preminuo, i ove tri sestre su izvedene na sud pred cara. Car je savjetovao djevojke, da se poklone idolima, ali one su to odbile i ispovijedile svoju vjeru u Hrista. Irina je rekla caru, kako je glupo klanjati se stvarima od kamena i drveta, koje su poručene, za pogođenu cijenu, da se naprave rukama kakvog smrtnog čovjeka.

Razjaren car ih je bacio u tamnicu. A kada je pošao u Makedoniju, poveo je sa sobom sve robove i zatvorenike, među kojima i ove tri sestre. Potom ih je car dao nekom vojvodi Dulkitiju na istjazanje. Ovaj vojvoda je htio da oskrvni djevice ali kada je htio ući k njima u tamnicu, u vrijeme kada su se one molile Bogu, poludio je i napao na crne kotlove i lonce ispred vrata da grli i ljubi. Čuvši car za ovaj slučaj naredio je, da drugi vojvoda Sisinije, preduzme suđenje ovim sestrama.

Poslije teškog mučenja sudija je osudio prve dvije sestre na spaljivanje, a Irinu je zadržao još neko vrijeme nadajući se, da će je moći oskvrniti. Hrišćani vjeruju da su, kada je sudija poslao Irinu po vojnicima u bludilište, angeli Božji spasli ovu djevicu, vratili vojnike a nju izveli na jedno brdo.

Sutradan je izašao vojvoda sa vojnicima ka tome brdu, ali ne mogavši se popeti, naredio je da Irinu strijelama ubiju. Sveta Anastasija je prikupila sva tri tijela na jedno mjesto i česno sahranila. Sve su postradale oko 304. godine.

Na ovaj dan, vjeruje se da valja zamisliti želju i svete mučenice će se potruditi da vam je ispune, piše Kurir.

Izvor: Srpskainfo