Novim smjerom – zaštita životne sredine, na Rudarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci zaokružen je ciklus rudarstva koji se odnosi na istraživanja, eksploataciju, pripremu, ali i poštovanje načela održivog razvoja. Povodom obilježavanja Dana fakulteta, čije je sjedište u Prijedoru, uručene su diplome svršenim studentima prvog ciklusa studija.

Nakon studija na Rudarskom fakultetu sa diplomom inženjera rudarstva, prijedorčanin Miloš Vučkovac nada se zaposlenju u struci. Zadovoljan je i obrazovnim procesom tokom godina studiranja.

-Zakonskom regulativom trebalo bi biti regulisano da svaki kamenolom trebao bi da ima svog rudarskog inženjera. tako da mislim da u budućnosti će biti nešto – naglašava inžinjer rudarstva Miloš Vučkovac.

U upravi Rudarskog fakulteta kažu da je diploma ovog fakulteta garant brzog zapošljavanja. Da bi omogućili studentima jednostavnije sticanje novih znanja najavljuju informatičku modernizaciju studija.

– To znači da će naši studenti završne godine pri izradi završnih radova, a pogotovo studenti drugog ciklusa imati sada mnogo, mnogo bolje usloove da studiraju – rekao je Vladimir Malbašić, profesor Rudarskog fakulteta.

U cilju obrazovanja deficitarnog kadra na tržištu rada, Rudarski fakultet uvodi novi studijski program – zaštita životne sredine.

– Nama su u fokusu mineralne sirovine, od istraživanja, preko eksploatacije, pripreme na kraju do poštovanja načela održivog razvoja, odnosno inženjerstva zaštite životne sredine – istakla je Svjetlana Sredić, dekan Rudarskog fakulteta.

Rudarski fakultet u Prijedoru prve studente je upisao prije 20 godina. Danas je jedina dislocirana organizaciona jedinica banjalučkog univerziteta, koja obrazuje kadrove iz oblasti rudarstva i geologije.

Autor: RTRS