epa10630021 Part of the mausoleum where soccer legend Pele is buried, in Santos, Brazil, 15 May 2023. The mausoleum where former Brazilian soccer legend Pele is buried opened its doors to the public on 15 May 2023. Pele died on 29 December 2022 at the age of 82. EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Pele preminuo krajem prošle godine, a sada je otkriveno kako izgleda grobnica legendarnog igrača.

Fudbalski faraon. Ovo je prva asocijacija na sve što se može vidjeti u Memorijalnom centru Santosa u čast velikom Peleu, piše Sportal.

Pele je bio jedna od prvih fudbalski ikona, osvojivši Svjetsko prvenstvo u tri odvojena navrata (1958. 1962. i 1970.) Pa pošto mu je karijera bila – zlatna, u bukvalnom smislu te riječi, sada mu je i grobnica – zlatna.

Zlatni kovčeg, vještačka trava, golovi, trofeji, fotografije, zastavice, lopte… Sve asocira na legendarnog Pelea.

Brazilac je sahranjen u Memorijalnom centru u Santosu u Brazilu – mauzoleju sa 14 spratova koji drži Ginisov svjetski rekord kao najviše groblje na planeti. Sve ovo vrijeme njegov grob je bio zatvoren za javnost, a sada će biti otvoren i za navijače, fanove, poštovaoce, posjetioce…

Na ulazu u raskošnu grobnicu su dvije statue slavnog Pelea, jedna sa zastavom Santosa, a druga sa brazilskom zastavom, koje uvode navijače u prostoriju. Unutra, na nekoj vrsti vještačke trave, nalazi se Peleov zlatni kovčeg – na kojem se nalazi njegovo ime, datum rođenja i datum smrti.

U daljim prostorijama vidljivi su najbolji Peleovi momenti. Na kovčegu je prikazan i njegova čuvena proslava 1.000. gola, a tu su i njegove košulje i razni drugi odjevni predmeti koje je nosio za života.

Posjete Peleovom Memorijalu u Santosu trenutno su ograničene na samo 60 ljudi dnevno, a zakazivanje i kupovina karata se vrši isključivo online. Prvi u redu za grobnicu je Ronaldo Rodrigez.

– Premašio je moja očekivanja. To je zaista prelijepo mjesto. Nadam se da će mnogo turista doći u posjetu i upoznati se malo s Peleovom pričom, za šta je on predstavljao Santos, Brazil i cijeli svijet – istakao je Ronaldo.

Edinjo, sin slavnog Brazilca bio je jedan od prvih koji je posjetio grobnicu i priznao je novinarima da se još bori sa gubitkom oca.

– Veoma smo ponosni i srećni na svu naklonost i poštovanje koje se neprestano izliva unutra – istakao je Edinjo.

Izvor: Srpskainfo