Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas u Prijedoru da je stanje sa vodostajem rijeka u ovom gradu smiruje i da je stabilno, ističući da je blagovremeno postupanje nadležnih dovelo do toga da nije bilo većeg ugrožavanja stanovništva.

“Građanima možemo da poručimo da se stanje smiruje, da kada pratimo hidrometeorološku prognozu i uzvodno sve ono što je bitno sa nas, možemo reći da je stanje stabilno”, naveo je Minić.

Minić, koji je sa gradonačelnikom Prijedora Sobodanom Javorom obišao područja koje se u tom gradu zaplavljena izlijevanjem rijeka iz korita, rekao je da je Ministarstvo u kontaktu sa svim načelnicima u ovom dijelu Republike Srpske gdje ima vode van korita i da se dolaskom u Prijedor uvjerio da je u ovom gradu stanje stabilno.

On je istakao da je blagovremeno postupanje Gradske uprave i Civilne zaštite, Vlade Republike Srpske, ali i sve aktivnosti koje su rađene ranije na riječnim vodotokovima, obalozaštitama, dovele do toga da nije bilo veće ugroženosti i doprinijelo da sitacija u ovom gradu bude stabilna.

Minić je naveo da se na rijeci Miloševici mogu vidjeti aktivnosti koje je sprovodila Javna ustanova “Vode Srpske” i Gradska uprava.

“Imali smo mnogo više kiše i vode nego prošli put kada smo imali poplavu, a sada se to nije desilo jer je uklonjeno šiblje i povećan je kapacitet protočnosti, što su permanentne mjere koje Ministarstvo i `Vode Srpske` rade širom Republike Srpske”, istakao je Minić.

On je dodao da Vlada Republike Srpske i “Vode Srpske” rade ogroman posao, da su milionske investicije svake godine, te dodao da se mora dati odgovor na ovakve situacije.

“Nus pojave kada krene smanjenje vodostaja je enormno povećanje podzemnih voda što se sada dešava u Tukovima i Gomjenici i moramo biti spremni da raznim mjerama, epidemiološkim, zdravstvenim i drugih reagujemo i u tim situacijama”, rekao je Minić.

On je dodao i da je još rano da se govori o mogućnostima pomoći, te da će to biti moguće kada se vode povuku i sagleda stvarna šteta koja je učinjena u poljoprivredi.

Javor je izjavio da u naselju koje su, između ostalih posjetili, Vrbice i Topolik nema problema zahvaljujući mjerama preduzetim početkom godine.

“Uklonjeno je šiblje i nisko rastinje i vidi se rezultat našeg rada. Trenutno imamo problema sa podzemnom vodama, rijeka Sana se povukla više od 20 centimetara, ali se u Gomjenicin zbog pojave podzemnih voda, ona približila do područnog odjeljenja osnovne škole i zbog toga ćemo sutra morati da otkažemo nastavu”, rekao je Javor.

On je dodao je slična situacija i u naselju Tukovi i na tim mjestima se djelovalo preventivno tako što vatrogasci sa velikim pumpama pokušavaju presumjeriti vodu koja nadolazi.

“Uzvodno, kako smo saznali od naših kolega, Sana je u znatnom padu, tako da očekujemo mirnu noć”, zaključio je Javor.

Autor: SRNA/ATV