Denis Bećirović opet zove upomoć strance. Ovaj put od njih traži oštrije sankcije prema predsjedniku Srpske. Za Milorada Dodika kaže da je opasan političar koji neskriveno ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i prijeti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i sigurnosti.

“U pitanju je političar koji krši Ustav BiH, dovodi u pitanje zakone države Bosne i Hercegovine, ne poštuje Ustavni sud BiH, glorificira i odlikuje pravosnažno presuđene ratne zločince te zagovara projekat velike Srbije koji su osudili i najviši sudovi Ujedinjenih nacija”, rekao je Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Denis Bećirović mnogo bolje i uspješnije razgrađuje BiH nego bilo ko drugi, odgovara predsjednik Republike. Milorad Dodik kaže da je poziv na sankcije krik nemoći da se argumentima razgovara s onima s kojima ne dijeliš mišljenje.

“Ja mislim da je on potpuno nesposoban jedan tip i da je njegova politika u sferi karikature, da to što on radi, a radi sljedeće: da aplaudira avionima koji prolaze, tuđim silama, jasno se i glasno se podmeće pod upravu drugih i očekuje od tih drugih da mu rihtaju državu onako kako on misli da treba, a on misli da treba da nestane Republika Srpska”,  kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Da Bećirovićevi istupi predstavljaju odraz krajnje nemoći, toksične mržnje prema Republici Srpskoj i nesposobnosti da dijalogom rješavate probleme u zemlji, tvrdi i Željka Cvijanović. Kaže i da Bećirović u svojoj ostrašćenosti očigledno ne shvata da takvi potezi najveću štetu nanose upravo BiH.

“BiH će biti nesrećna i neuspješna zemlja, sve dok bošnjački predstavnici budu živjeli u zabludi da će neko sa strane sankcijama i silom urediti zemlju po njihovoj mjeri. Nažalost, takvo ponašanje ohrabruju i pojedini strani akteri svojim stalnim miješanjem u unutrašnja pitanjama zemlje koju, uz to, licemjerno nazivaju suverenom”, rekla je Željka Cvijanović, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH.

Podsjeća Cvijanovićka da su na Milorada Dodika, prije Bećirovića, nasrtali i mnogo veći kapitalci iz političkog Sarajeva, od Silajdžića, preko naizgled vječnog Bakira Izetbegovića. Kada bi, kako kaže, čovjek bio maliciozan rekao bi da su na kraju svi došli i prošli, a Dodik i dalje ostao.

Autor: ATV