Sveti mučenik Talalej je hrišćanski svetitelj. Otac mu je bio Verukije, a majka Romilija. Po zanimanju je bio ljekar.

Postradao je za Hrista u svojoj osamnaestoj godini za vrijeme vladavine Numerijana. Kada je ispovjedio svoju vjeru u Hrista pred sudijom mučiteljem, sudija je naredio dvojici dželata Aleksandru i Asteriju, da mu svrdlom provrte koljena, provuku konopac kroz probušene kosti i objese za jedno drvo.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je dželatima nevidljiva sila Božja oduzela vid, te su umjesto Talaleja oni probušili jednu dasku i objesili je o drvo. Kada je mučitelj ovo doznao, pomislio je da su dželati to namjerno učinili, pa je naredio da ih šibaju.

Tada su Aleksandar i Asterije povikali: „Živ nam Gospod, od sada i mi postajemo hrišćani, vjerujemo u Hrista, i stradamo za Njega!“ Čuvši ovo, mučitelj je naredio da ih mačem posjeku. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je tada sam mučitelj uzeo svrdlo da sam probuši koljena Talaleju, ali su mu se ruke oduzele, i on je morao moliti Talaleja, da ga ovaj spase, što je Talalej i učinio. Pominje se da je potom je bačen u vodu, ali se javio živ pred mučitelja i kada je potom bačen pred zvjerove, zvjerovi su mu lizali noge i umiljavali se oko njega. Najzad je posječen mačem 284. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 20. maja po crkvenom, a 2. juna po gregorijanskom kalendaru.

Na današnji dan se poštuje običaj da se ne izlazi na groblje, jer se vjeruje da duše mučitelja Talalejevih vrebaju žrtve, kojima bi prenijele zlu kob i mučile ih. A ako je baš nužda, bezbjedno je ići samo prije podne kada ove zle duše spavaju, piše Kurir.

Izvor: Srpskainfo