Pitanje imovine Republike Srpske je trajno riješeno Dejtonskim sporazumom, izjavio je za RTRS delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, poručivši da je došao da to izjavi ispred zgrade OHR-a.

Kovačević je naglasio da se “Srpska nikada neće odreći svoje državne imovine”.

– Nikada se neće odreći svojih dobara, rijeka, voda, svog poljoprivrednog zemljišta, svojih šuma i svega onoga što pripada Srpskoj. To nam niko nikada neće moći oduzeti, jer smo to tako, svi zajedno (Srpska, FBiH i BiH, ali i svi oni koji su garantovali potpisivanje Dejtonskog sporazuma) potpisali 1995. godine, da imovina pripada Srpskoj i FBiH – rekao je Kovačević.

Komentarišući najave OHR-a da će “nešto da upute u Parlamentarnu skupštinu”, Kovačević ih je upozorio da “nemaju oni šta da šalju u Parlamentarnu skupštinu, jer na osnovu Dejtonskog sporazuma, oni nemaju apsolutno nikakva ovlašćenja u tom smislu”.

– Ono što je isto tako bitno da kažem, jeste da Parlamentarna skupština usvaja zakone i donosi rješenja u skladu sa onim što jesu nadležnosti Parlamentarne skupštine, a imovina to svakako nije, jer je imovina riješena Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH, i ona pripada i Srpskoj – poručio je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da je “možda najbitnija stvar koju treba da kaže ispred zgrade OHR-a ta da u BiH ne postoji visoki predstavnik”.

– Posljednji visoki predstavnik u BiH bio je Valentin Incko. Poslije Incka niko nije izabran, jer nikada ni za koga nije usvojena relevantna rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN-a, kako Dejtonski sporazum kaže da to mora da se dogodi – istakao je Kovačević.

S obzirom da se danas održava sjednica takozvanog PIK-a, Kovačević je poručio da “ne postoji nikakav PIK, nikakav tref, nikakav razbojnik, niti bilo šta”.

– Dakle, postoje institucije BiH, institucije Republike Srpske i one su jedine relevantne, koje mogu da donose odluke. Ako govorimo o imovini jedino što je moguće jeste da se dogovore Srpska i FBiH i da napravimo dogovor da BiH dodijelimo određenu imovinu na korišćenje – zaključio je Kovačević.

Autor: RTRS