Nakon što je Njemačka odlučila da od 1. avgusta ove godine službeno prizna vozačke dozvole iz BiH, domaći poslodavci strahuju da će ostati bez profesionalnih vozača, koji će zbog boljih plata iskoristiti priliku da pronađu posao na Zapadu. Do sada su u toj zemlji bile priznate samo vozačke dozvole B kategorije iz BiH, a sada će biti priznate za sve kategorije i za putnička i za teretna vozila.

Milomir Ćetojević već 20 godina radi kao vozač u međuanrodnoj šediciji. Zahtjevan i opasan posao, koji je u zemljama Evropske unije mnogo bolje plaćen, kod nas dodatno otežavaju loši zakoni, propisi i carisnke procedure. Vjeruje da će priznavanje naših dozvola u Njemačkoj, dodatno uticati na odlazak profesionalih vozača.

Kako kaže, saobraćaj u Njemačkoj je mnogo bolje organizovan nego kod nas, kao i carinske procedure.

– Dok oni rade, mi dangubimo i po 20 sati na granici. Drugi razlog je što je tamo ovaj posao bolje plaćen, duplo više nego kod nas – ističe Ćetojević.

Pored priznavanja vozačkih dozvola iz BiH, Njemačka potražuje 30.000 vozača. Da bi zadržali vozače u Srpskoj, u Udruženju saobraćaja i veza Republike Srpske očekuju pomoć vlasti.

– Ključ ovog problema je povećanje plata, a to se ne može desiti bez pomoći države i usklađivanje naših cijena sa onima u inostranstvu – kaže Dejan Mijić, predsjednik Udruženja.

Vlasnici prevozničkih preduzeća smatraju i da je neophodna promjena važeće zakonske regulative koja je, u najmanju ruku, kažu, apsurdna.

– Apsurd je da učenici koji pohađaju srednju saobraćajnu školu, smjer vozača, nisu osposobljeni za taj posao jer nisu prošli nikakvu obuku i nemaju položen vozački ispit, a imaju diplomu na kojoj piše “vozač motornog vozila” – dodaje Mijić.

I u Udruženju prevoznika smatraju da je potrebno omogućiti da se nakon završene srednje škole polažu odabrane kategorije, naročito D, zato što njihovo školovanje najduže traje. Mišljenja su da je apsurdno čekati da neko napuni 24 godine da bi bio vozač autobusa.

Prema podacima Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport, od 2019. godine Republiku Srpsku i BiH napustilo je oko 6.000 profesionalnih vozača. Nastavi li se takva tendencija, pitaju se da li će imati ko da dovozi hranu, lijekove i druge potrepštine u međunarodnom drumskom transportu.

Autor: RTRS