Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da u Srpskoj ne postoji stranka koja bi prihvatila SDA, koja ima politiku da Republiku Srpsku što više odvoji od Srbije.

– Pri formiranju vlasti na nivou BiH cilj nam je bio da u njoj ne učestvuje SDA i u tome smo uspjeli”, naveo je Dodik na svom Instagram profilu u retrospektivi protekle sedmice.

 

Dodik, koji je i lider SNSD-a, ponovio je da vladajuća struktura u Srpskoj ima malo više tolerancije prema novim partnerima iz Federacije BiH, ali da ne prihvata njihove politike.

Prema njegovim riječima, rad Savjeta ministara suštinski je ostao isti, bez koordinisane spoljne politike i s pokušajima da se Republici Srpskoj nametnu mnoge stvari, a samo jedna od njih je priča o imovini.

– Strankama s kojima smo formirali Savjet ministara rekli smo da što se tiče evropskih politika, možemo da razgovaramo o svih 14 prioriteta u paketu, a ne da neko drugi bira šta njemu odgovara. Kada kažemo dajte na dnevni red Ustavni sud ili OHR, onda kažu to ćemo kasnije. Kad kasnije? Za 20 godina. Takav pristup za Srpsku je neprihvatljiv – istakao je Dodik.

Dodik se protekle sedmice sastao sa vlasnikom preduzeća SXO “Celeks” Milanom Filom, koji je najavio da njegovo preduzeće planira novi investicioni poduhvat i ima namjeru da modernizuje linije, izgradi energanu za njihove potrebe i zaposli još radnika.

Prisustvovao je i sastanku delegacija SNSD-a i SPS-a, koje su dogovorile da će u naredne dvije sedmice potpisati sporazum o saradnji koji će definisati političke i principijelne odnose prema otvorenim društvenim i ostalim pitanjima, a isto tako utvrditi nivo dogovora u vezi s obavljanjem najvažnijih poslova koji bi mogli i trebalo da pripadnu SPS-u.

Dodik je juče prisustvovao obilježavanju 30 godina od osnivanja Socijalističke partije i čestitao im ovaj značajan jubilej.

Autor: RTRS