epa10662248 Soldiers of NATO-led international peacekeeping Kosovo Force (KFOR) clashes with ethnic Serbs in front of the building of the municipality in Zvecan, Kosovo, 29 May 2023. Protests and clashes in Zvecan continue as tensions in northern Kosovo’s region, with majority of ethnic Serbian people, arose after ethnic Albanians mayors took offices in four towns following elections boycotted by Serbian community. Serbian President Vucic on 26 May has put Serbian Army on high alert. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pripadnici specijalne policije samoproglašenog Kosova sinoć su selu Žitkovcu kod Zvečana brutalno pretukli dvoje srpske djece od 15 i 17 godina, koja su hospitalizovana u Kliničko-bolnički centar (KBC) u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije navode da su specijalci takozvane kosovske policije prisilno zaustavili brata i sestru čiji su inicijali K. R. (15) i D. R. (17) dok su vozili kvad, maltretirali ih, gurali, a potom i fizički na njih nasrnuli.

– Brat i sestra su sa modricama i hematomima u pratnji majke primljeni u KBC Kosovska Mitrovica, na odjeljenje hirurgije, gdje im se ukazuje neophodna pomoć i vrši kompletna dijagnostika, a zbog pretrpljenog stresa i šoka biće im na raspolaganju i svaka druga vrsta pomoći i podrške – navodi se u saopštenju.

Dječiji hirurg iz KBC Kosovska Mitrovica Boban Mitrović rekao je da su pretučena djeca u stabilnom stanju, ali pod teškim psihičkim stresom.

– Dječak je dobio više udaraca u predjelu glave i udarac nogom u predjelu slabina, dok je sestra, koja je bila suvozač, brutalno skinuta sa motora, vučena po zemlji i pri tome zadobila kontuzione povrede desnog ramena – rekao je Mitrović.

On je dodao da su djeca ispričala da su zadobila povrede od pripadnika kosovske policije nakon što su ih zaustavili kod sela Rudine dok su se vozili kvadom.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da je sada jasno da specijalci tzv. kosovske policije nisu tu da bi navodno čuvali mir, nego da bi sijali strah među srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji.

– Zastrašujuće je da se institucionalno i fizičko nasilje koje nad Srbima svakodnevno vrši Aljbin Kurti ponovo preliva na našu djecu, koja takođe nisu pošteđena Kurtijevog terora – ukazuju iz Kancelarije i dodaju da očekuju hitnu reakciju međunarodne zajednice i kažnjavanje počinilaca.

Srpska lista saopštila je da se brutalnost Kurtijevih parapolicajaca na sjeveru nastavlja i da su ponovo na meti srpska djeca na Kosovu i Metohiji.

– Bez ikakvog razloga, ovi kriminalci u uniformama nasrnuli su na djevojčicu i dječaka srpske nacionalnosti i pretukli ih nanijevši im tjelesne povrede zbog kojih su hospitalizovani na KBC Kosovska Mitrovica – dodaju iz Srpske liste.

U saopštenju se ističe antisrpski režim Aljbina Kurtija čini sve da protjera srpski narod, a međunarodna zajednica sa druge strane ne čini ništa da Kurtija i njegove poslušnike koji maltretiraju čak i srpsku djecu pozovu na odgovornost.

– Pozivamo sve građane da brinu o svojoj i bezbjednosti svoje djece, jer je očigledno da međunarodne snage koje su zadužene za bezbjednost nisu u stanju da osiguraju mir za srpsku djecu i Srbe na ovim prostorima, niti žele da preventivno djeluju i rasporede snage na terenu kako bi sprečili Kurtijeve parapolicajce da biju srpsku nejač – navode iz Srpske liste.

Autor: SRNA/Srpskainfo