Kako ljetovanje ne bi postalo noćna mora zbog povrede ili bolesti, stanovnici Srpske se sve češće prije odlaska na odmor odlučuju na besplatan ino-obrazac ili uplatu polise putničkog osiguranja koja četvoročlanu porodicu za sedam dana dodatno košta između 15 i 25 maraka.

Povrede ili hitna medicinska pomoć u stranoj zemlji mogli bi da koštaju i desetine hiljada maraka ukoliko se putnici prije odlaska na put na neki način ne zaštite od rizika.

U Fondu zdravstvenog osiguranja kazali su da osiguranici tokom privremenog boravka u inostranstvu kao, na primjer, za vrijeme godišnjih odmora mogu da  koriste zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć i to u zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju. Riječ je, kako su istakli, o Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, zatim Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, te Holandiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Rumuniji, Belgiji, Češkoj i Luksemburgu.

– Prije polaska u ove zemlje osiguranici mogu da dobiju ino-obrasce. I osiguranici koji putuju u Poljsku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje Fond zdravstvenog osiguranja ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano, treba samo da pokažu pasoš iz BiH – rekli su u Fondu.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

Prije polaska na put, navode u Fondu, osigurano lice treba da od porodičnog ljekara dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put. Na osnovu tog uvjerenja nadležne poslovnice Fonda izdaju odgovarajući obrazac, koji se ne naplaćuje.

– Ino-obrazac se, kada je riječ o privremenom boravku u inostranstvu iz privatnih razloga, može izdati za period do 60 dana u toku godine – kazali su u Fondu, dodajući da sa ino-obrascem njegovi osiguranici za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna medicinska pomoć, odnosno troškove će snositi republički fond.

U slučaju da usluga, ipak, bude naplaćena osiguranici mogu predati Fondu zahtjev za refundaciju troškova.

– Ino-obrazac nije isto što i putno osiguranje, jer pokriva hitne slučajeve, dok putno osiguranje pokriva i druge rizike. Ino-obrazac važi u onim zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva, odnosno koje imaju ugovore sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj se boravi – napominju iz Fonda.

U jednoj od osiguravajućih kuća u Banjaluci istakli su da je za porodični paket za sedam dana zdravstvenog osiguranja u Evropi, uključujući i Grčku i Tursku potrebno izdvojiti 17,50 KM, dok je po osobi polisa za sedam dana u Evropi košta 8,80 KM.

Banjalučanka Svjetlana Janković ove godine planira prvi put sa djecom na more u Hrvatsku i kaže da će obavezno uplatiti putno zdravstveno osiguranje.

– Iako idem kod rođaka, uplatiću polisu za sedam dana koliko smo planirali biti na moru, jer nikad se ne zna. Tih dvadesetak maraka nije neki novac, a u slučaju da se jedno od djece ili suprug i ja razbolimo ili povrijedimo koštalo bi nas ko zna koliko – kazala je Jankovićeva i dodala da ranije za odlazak u Hrvatsku i Crnu Goru nije uzimala nikakav vid osiguranja, ali je bila svjedok kako stranci završavaju u hitnoj, piše Glas Srpske.

Izvor: Srpskainfo