Osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske tokom privremenog boravka u inostranstvu kao, na primjer, za vrijeme godišnjih odmora mogu da koriste zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć, i to u zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju, rečeno je Srni u Fondu.

Iz Fonda navode da BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Rumunijom, Belgijom, Češkom i Luksemburgom.

“Prije polaska u ove zemlje osiguranici mogu da dobiju ino-obrasce. I osiguranici koji putuju u Poljsku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje Fond zdravstvenog osiguranja ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano (treba da pokažu pasoš iz BiH)”, navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Iz Fonda navode da prije polaska na put osigurano lice treba da od porodičnog ljekara dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put. Na osnovu tog uvjerenja nadležne poslovnice Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izdaju odgovarajući obrazac, koji se u Fondu ne naplaćuje.

“Ino-obrazac se, kada je riječ o privremenom boravku u inostranstvu iz privatnih razloga, može izdati za period do 60 dana u toku jedne godine”, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Iz Fonda navode da sa ino obrascem osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna medicinska pomoć, odnosno troškove će snositi republički fond.

U slučaju da se usluga, ipak, naplati osiguranici mogu predati Fondu zahtjev za refundaciju troškova.

“Osim obrazaca koji se izdaju za privremene boravke u inostranstvu iz privatnih razloga, Fond zdravstvenog osiguranja izdaje obrasce i u slučajevima odlaska u inostranstvo radi posla, studiranja i drugih razloga, a procedura je propisana Pravilnikom o korištenju zdravstvene zaštite izvan Republike Srpske Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite”, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske.

Iz ovog fonda napominju da pokrivaju troškove zdravstvene zaštite za vrijeme boravka u navedenim zemljama samo u slučaju hitne, neodložne zdravstvene zaštite, te da se ino obrascem ne mogu pokriti troškovi ciljanog odlaska u inostranstvo radi liječenja.

“Ino-obrazac nije isto što i putno osiguranje, jer pokriva hitne slučajeve, dok putno osiguranje pokriva i druge rizike. Ino-obrazac važi u onim zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva, odnosno koje imaju ugovore sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj se boravi”, napominju iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Autor: SRNA/ATV