Tek kada se pojave neki naučni podaci i rezultati studija, shvatimo koliko zapravo ne pazimo šta jedemo. Iako se toliko govori koliko je važno šta unosimo u sebe, čini se da mnogi ne mare previše. Kako pokazuje svjetska statistika, Srbi su na drugom mjestu neslavne liste konzumacije hljeba.

Ispostavlja se da godišnje u prosjeku pojedemo 135 kilograma, što je daleko više od drugih. Jedino je Turska ispred nas sa nevjerovatnih 199,6 kilograma.

A zašto to nije dobro?

Ako uzmemo u obzir da projsečan Srbin uglavnom jede običan bijeli hleb, i to mnogo, to i te kako može da ostavi posledice po zdravlje.

Istraživanja pokazuju da previše hljeba diže šećer u krvi, a to potencijalno vodi u dijabetes tip 2.

Bijeli hljeb za sendviče, recimo, rafinisana je žitarica, a ne od celog zrna. Kada se jede takav kakav jeste, ima visok glikemijski indeks i može direktno da dovede do povišenog nivoa šećera u krvi, upozoravaju stručnjaci.

Takođe, visok krvni pritisak i previše hljeba su u bliskoj vezi. Kako navodi CDC, hljeb i peciva su dva glavna izvora natrijuma za koji se zna da podiže krvni pritisak. Čak i relativno skromna količina hljeba može da poveća rizik od hipertenzije – studija iz 2018. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je konzumacija samo jednog komada bijelog hljeba nedjeljno povezana sa povećanim rizikom od povišenog krvnog pritiska.

Bijeli hljeb obično sadrži dosta natrijuma, a konzumiranje sve te soli u jednom trenutku može dovesti do nadimanja, što može biti bolno. To dalje može da uzrokuje i zatvor, što svakako nije poželjno.

Ne treba zaboraviti i da bijeli hljeb – goji.

Uz hljeb raste rizik da ćete jesti i drugu ne tako zdravu hranu. Njega obično kombinujemo sa prerađenim mesom, jakim namazima, sirevima sa visokim sadržajem zasićenih masti. A to bez sumnje vodi ka gojaznosti.

Da sve bude gore, od hleba smo još više gladni.

Običan hljeb uglavnom nema mnogo hranljivih materija. To znači da, kada ga pojedete, u tijelu se zapravo ne desi nikakav osjećaj sitosti. Na kraju od toga raste insulin i šećer u krvi, što dovodi do veće gladi, piše Glas Srpske.

Izvor: Srpskainfo