BiH je jedina zemlja u Evropi, a vjerovatno i među rijetkima u svijetu, gdje strani ambasadori aktivno učestvuju u njenoj unutrašnjoj politici, dijele lekcije i packe domaćim političarima, nediplomatski podižu ton, pa čak i prijete domaćinima ukoliko im neka njihova odluka nije po volji.

Budući da se BiH još od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, praktično, nalazi pod međunarodnim protektoratom, na miješanje OHR u sve i svašta ovdašnji građani već su oguglali.

Međutim, ono što već godinama upada u oči jeste namjera pojedinih stranih ambasada, prije svega američke i britanske, da skoro svakom političkom „loncu“ u BiH budu poklopac, iako, za razliku od OHR, ne postoji nijedan međunarodni ugovor niti pravna osnova za takvo ponašanje.

Da li zbog osporavanja legitimiteta Kristijana Šmita od strane institucija Republike Srpske, budući da mandat za obavljanje funkcije visokog predstavnika nije dobio od Savjeta bezbjednosti UN, ili pak nečeg drugog, posljednjih dana i mjeseci svjedočimo nikad aktivnijem angažmanu ambasadora SAD, Velike Britanije i Njemačke, koji daju komentare i sude o bukvalno svakoj važnijoj političkoj odluci ili temi u BiH.

Pri tome, riječnik koji koriste u komunikaciji s političkim liderima Republike Srpske, najblaže rečeno, ne priliči diplomatama u ambasadorskim misijama.

Šmir i Rejli
FOTO: ANADOLY

Tako je, na primjer, američki ambasador u BiH Majkl Marfi, komentarišući posljednju odluku Narodne skupštine RS da se odluke Ustavnog suda neće primjenjivati na njenoj teritoriji do donošenja novog zakona o tom sudu, nazvao „bezobzirnom i licemjernom“.

– Ako gospodin Dodik sprečava NSRS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez učešća dvoje sudija imenovanih od strane RS – arbitrarno je “presjekao” Marfi, kao da je, u najmanju ruku, preuzeo sve dužnosti i obaveze od “nelegalnog” Šmita.

Prije mesec i po dana američki ambasador u BiH takođe je autoritativno riješio da goruće političke teme u ovoj zemlji “postavi na mjesto”, pa je tako poručio da “državna imovina pripada državi”, bez obzira šta o tome mislili u Republici Srpskoj.

Povodom posljednjih odluka parlamenta Srpske oglasio se i britanski ambasador u BiH Džulijan Rejli, koji je u stilu vrhovnog sudije “presudio” da su donesene odluke “nezakonite i nepromišljene”, te da se oni koji ih donose “igraju na račun ljudskih života”.

U stilu pravnih eksperata i konačnih arbitara, a ne stranih ambasadora koji bi u diplomatskom duhu trebalo da poštuju domaćine, reagovali su i iz njemačke ambasade s porukom da je odluka Narodne skupštine o Ustavnom sudu BiH “pravno i politički nebitna”.

Vrijedi podsjetiti i na to da su prije šest godina, kada je bila donijeta odluka o raspisivanju referenduma u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, ambasadori zapadnih zemalja takođe presudili da je takva odluka “izvan nadležnosti” Narodne skupštine Republike Srpske”.

Narodna Skupština RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Isto tako, u posljednjih godinu i po dana, otkako je počeo rat u Ukrajini, mnogo češće nego ranije o unutrašnjim političkim pitanjima u BiH oglašava se i Ambasada Rusije, ali su njena saopštenja, uglavnom, koncentrisana na kontriranje stavovima zapadnih ambasadora i davanju podrške odlukama aktuelnog političkog vođstva Srpske.

Bivši karijerni diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Srećko Đukić, smatra da je ponašanje stranih ambasadora u BiH, prvenstveno onih koji dolaze iz velikih i moćnih država, najbolji dokaz tome da se BiH nalazi pod protektoratom.

Srećko Đukić o stranim ambasadorima
FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT

– U normalnim i sređenim državama misija stranih ambasadora usmjerena je na razvijanje dobrih odnosa, promociju kulturne saradnje, organizaciji sastanaka s privrednicima kako bi se unaprijedili ekonomski odnosi. U BiH je sve drugačije, pa su ambasadori aktivno uključeni u domaće političke prilike, čak i kao tumači domaćih zakona i Ustava, što je krajnje neobično i što bi se u bilo kojoj drugoj zemlji i situaciji ocijenilo kao nezabilježen skandal i potpuno neprimjereno ponašanje – kaže Đukić.

Profesor geopolitike Srđan Perišić za Srpskainfo takođe ističe da nigdje u svijetu ne postoji sličan primjer gdje se strani ambasadori pojavljuju kao politički akteri u čisto unutrašnjim pitanjima zemlje domaćina, kao i da oni pokušavaju da određuju šta domaćin treba da radi u svojoj zemlji.

– Pogotovo nigdje u ozbiljnim državama Evrope, pa ni u svijetu, ne znam za sličan primjer da strani ambasadori komentarišu da li je neko od domaćina prekršio Ustav svoje zemlje ili ne. Strani ambasadori to rade jedino u BiH – navodi Perišić.

Srđan Perišić o stranim ambasadorima
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Srđan Perišić

On, između ostalog, tvrdi da SAD, kao i sve zemlje Zapada koje slijede američku politiku, ne priznaju suverenitet ni nezavisnost bilo kojoj državi na planeti, ali da su, prema njegovim rečima, tu najdalje otišli u BiH.

– Oni pokušavaju da ne priznaju nezavisnost čak ni jednoj Rusiji ili Kini, a kamoli BiH. Međutim, ovdje se najotvorenije miješaju u unutrašnje političke odnose. Druga stvar je to što znaju da je BiH slaba država, koja kroz istoriju nikad nije ni postojala kao nezavisna, ali oni tu činjenicu dodatno iskorištavaju kako bi djelovali na Balkanu i ovom dijelu Evrope, te da bi ostvarili svoje geopolitičke interese – ističe Perišić.

Zbog toga, kako dodaje, ambasadori zapadnih sila u BiH moraju da kontrolišu unutrašnje političke procese u zemlji.

– One procese koji im ne odgovaraju, a to su konkretno ustavna struktura BiH i postojanje Republike Srpske, kao aktivni politički akteri pokušavaju da mijenjaju i ponašaju se kao neko ko treba da suzbija Republiku Srpsku. Zbog toga je, iz njihovog ugla, potpuno logično što se oglašavaju o svemu i svačemu. Oni će se uvijek miješati u unutrašnje stvari BiH, sve dok im unutrašnji politički faktori to budu dozvoljavali – zaključuje Perišić.

“NENORMALNO PONAŠANJE”

Za razliku od političkih lidera u Republici Srpskoj, koji često „odbruse“ stranim ambasadorima na njihove pokušaje da se miješaju u unutrašnje političke teme, poručujući im da to nije njihov posao, u Federaciji BiH, posebno među bošnjačkim liderima, takvom ponašanju ambasadora daje se otvorena podrška.

– Cijela bošnjačka elita stalno traži neku reakciju, prije svega Amerikanaca, iako je svakom normalnom potpuno neshvatljivo da domaći političari pozivaju druge države da se ponašaju kao unutrašnji politički faktor – kaže profesor Perišić.

Izvor: Srpskainfo