Do kada će trajati vrzino kolo međunarodne zajednice i Republike Srpske?

Ovo pitanje nametnule su posljednje odluke Kristijana Šmita, potvrđujući namjeru OHR, zapadnih ambasada i stranaca u Ustavnom sudu BiH da od Srba naprave nacionalnu manjinu.

Nećemo im predati Republiku Srpsku, poručuje predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Političku igru nerava, kaže, Srpska nastavlja borbom u skladu sa dejtonskim principima.

Ipak, nameće se pitanje koji su naredni koraci međunarodne zajednice?

Da je cilj zapadnog dijela međunarodne zajednice da BiH održava konfliktnom, govori i politički trenutak koji je izazvao reagovanje OHR-a – sastanak u Konjicu.

Kristijan Šmit rapidno je reagovao ne bi li blokirao bilo kakav dogovor predstavnika partija u vlasti na nivou BiH, kaže Dodik.

– Opet imamo krizu, koju nismo izazvali mi u BiH, nego upravo oni koji svojim ministarstvima šalju lažne izvještaje o situaciji u BiH. Zato za sve što se bude dešavalo u narednim danima i mjesecima u BiH odgovornost ne treba tražiti ni u Republici Srpskoj, pa ni u FBiH. Eto nekoliko ambasada u Sarajevu i onog koji okolo hoda i lažno se predstavlja, neka objašnjavaju šta se događa – poručio je Dodik.

Umjesto objašnjenja, predsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić sluti novi napad stranaca na Republiku Srpsku. I to unutrašnji, putem opozicije koja će, kaže, podgrijati partijske sukobe da bi međunarodnim akterima otvorili put za udar na finansije.

Prema njegovim riječima, u kreiranju ekonomske nestabilnosti stranci vide priliku da uruše Srpsku.

– Јer ne mogu nikakve međunarodne snage da reaguju radi različitih političkih pogleda ili odluka između Srpske i FBiH ili odluka Ustavnog suda i visokog predstavnika. Ne. One se mogu uključivati samo ako se unutar Republike Srpske proizvedu sukobi, a na tome se radi, to je iduća faza – rekao je Stevandić.

Nelegalno, pravni teren Šmit je već pripremio. Izmijenio je Krivični zakon BiH, propisujući da su narušavanje ustavnog poretka, neprovođenje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, krivična djela.

– Nemojte misliti da je Šmit slučajno mijenjao Krivični zakon BiH. Cilj mu je da kasnije može da djeluje, da u to uvlači zajedničke institucije BiH i da djeluje i prema pojedincima i institucijama u Republici Srpskoj – istakao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir.

Iz Tužilaštva BiH potvrdili su da će im Šmitove izmjene Krivičnog zakona “olakšati donošenje odluka”.

No, u Srpskoj sve će one biti pravno ništavne jer ih je nametnuo stranac, čiji mandat nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. To je razlog zašto pojedinci očekuju asistenciju opozicije.

PDP-ov Draško Stanivuković priznaje da su ga međunarodni akteri zvali na sastanak.

– Јa kao gradonačelnik dobijao sam određene pozive iz tih krugova, nisam se odazivao zbog ovakve političke situacije i neću dok se god ide na Republiku Srpsku – rekao je Stanivuković.

Iako se upravo Stanivuković prvi od političara u Srpskoj, u maju prošle godine, sastao sa Šmitom, nakon što je nelegitimno ušao u OHR.

A sve dok nelegitimni stranci modeliraju unutrašnje odnose u BiH, mimo legalno izabranih predstavnika, za svoju sudbinu treba da brinu i u Federaciji, upozorava ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

– Јa bih volio da bilo ko od stranaca u BiH pokaže koji član Ustava su institucije Srpske prekršile, koji član Dejtona. Indikativno je da vrše pritisak na institucije Srpske – poručio je Košarac.

Kriza koju je u BiH nametnuo Kristijan Šmit zabrinula je i građane. Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić poručuje da nema razloga za strah od bilo kakvih sukoba.

– Sve je to pojačano sa retorikom iz političkog Sarajeva i kad vidim koliko su ponizni i koliko prizivaju stranu intervenciju – Nikšić i Konaković, sve više BiH pretvaraju u koloniju. Želim da poručim građanima BiH da je bezbjednost na dobrom nivou, nema potrebe za uznemirenost – naglasio je Nešić.

Iz Srpske i poruka međunarodnim akterima da pred prijetnjama neće pognuti glavu. Srpska nastavlja institucionalnu borbu protiv neustavnog stranog menadžmenta u BiH.

Autor: RTRS