ПРИЈЕДОР, 2. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска одбацује Кристијана Шмита као високог представника не због свог ината, већ што га није потврдио Савјет безбједности УН како је то предвиђено Дејтонским споразумом и да Српска разматра могућност да га тужи у Њемачкој за лажно представљање.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su opštine Srebrenica i Bratunac jedne od najvećih srpskih kosturnica, te da samo kameni spomenici ostaju nijemo i trajno da svjedoče o najsvirepijim, a nekažnjenim zločinima počinjenim nad Srbima ovog kraja u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Svima nam je jasno da sa ovakvim pravosuđem pravde za srpske žrtve nema i da nam ostaje da iz godine u godinu brojimo Petrovdane u znak sjećanja na 12. jul 1992. kada su pripadnici zločinačkih hordi pod komandom Nasera Orića upale u srebrenička sela Sase i Zalazje i bratunačka Biljača i Zagoni i zvjerski mučili, kasapili, klali i palili srpsku nejač, žene i muškarce na kućnom pragu – rekao je Dodik.

I danas, 31 godinu kasnije, još su svježe rane i žive slike zločinca Orića na bijelom konju, sa zelenom zastavom u rukama, redenicama preko prsa kako urla i viče: “Hvataj živu srpsku gamad, ni mačku ne ostavljaj”.

– Još su žive i stravične scene iz Zalazja kada su muslimanski zlikovci vadili oči Srbima, dok su odjekivali krici i jauci srpskih ranjenika koje su Orićevi zlikovci onako nemoćne zarobili, a potom ih bacali na gomilu guma i zapalili. Dok su živi gorjeli, oni su pjevali i uzvikivali ‘Alahu egber” – podsjetio je Dodik.

On je dodao da su sistemsko i plansko etničko čišćenje Srba na ovom području, koje su započeli fašisti i domaći izdajnici u Drugom svjetskom ratu, nastavile muslimanske snage i Orićevi eskadroni smrti ubijajući, pljačkajući i paleći sve srpsko na šta su naišli u svom divljačkom pohodu.

– Ubili su više od 3.000 Srba i etnički očistili oko stotinu srpskih sela u Podrinju, a u samoj Srebrenici napravili koncentracione logore, mučilišta za Srbe. Monstrumi su najveće zločine činili na velike vjerske praznike – Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan, Nikoljdan, Božić… To govori i više nego dovoljno o njihovoj monstruoznosti i nečovještvu koje svijet ni dan danas neće i ne želi ni da vidi ni da čuju –  istakao je Dodik.

Povodom obilježavanja 31. godine od stradanja srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačikim Biljača i Zagoni, Dodik je rekao za Srnu da činjenica da za Srbe nema pravde u BiH treba da nam da dodatnu snagu da zbog istine i budućnosti, zbog nas samih i djece naše djece, stalno govorimo o srpskim žrtvama, ranama i mukama.

– Zbog bezbroj humki i zemlje natopljene srpskom krvlju u toku prošlog vijeka, vijeka našeg stradanja, ne smijemo da ćutimo, da nam se zločini i masovni pogromi ne bi ponovili ili da ih ne bi bilo još više. Osim nas niko drugi neće ni spomenuti srpske žrtve, a kamoli žaliti i saosjećati u bolu srpskih majki i očeva, djece, braće i sestara.

Na obilježavanjima ovih tužnih i tragičnih godišnjica posebno dolazi do izražaja licemjerstvo pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i među stradalnicima prave razliku, u potpunosti ignorišući srpske žrtve u odnosu na muslimanske. Jedne su im žrtve bitne, naravno muslimanske, druge, naravno srpske, nisu. Suza srpske majke njih ne boli. Za njih to nije majčinska suza. Neka im služi na čast, obraz i dušu, ako ih uopšte i imaju –  poručio je predsjednik Dodik.

On je naveo da je srpski narod prije dva dana, u tzv. “maršu mira” imao priliku da vidi i čuje kakve poruke šalju ti isti muslimani, navodne žrtve proteklog građanskog rata u BiH, čiji učesnici bahato, u vojnim uniformama mašu ratnim zastavama tzv. Armije BiH i uz ratne pokliče prolaze pred očima porodica ubijenih srpskih civila.

Što je još strašnije, istakao je Dodik, u koloni su prošla i djeca sa puškama, čime nam otvoreno daju do znanja čemu uče svoje mlađe naraštaje – da za njih rat nije završen i da treba ubijati Srbe do njihovog potpunog nestanka.

– Stoga, radi prošlosti, sadašnjosti i pogotovo budućnosti srpski narod u Republici Srpskoj mora biti jedinstven, jer samo jedinstveni i složni možemo odbraniti Republiku Srpsku i svoj narod od nasrtaja onih koji žele da nas pokore, da nam oduzmu sva prava, da živimo po njihovim pravila, a da Republika Srpska sutra bude samo mrtvo slovo na papiru.

Nijedna naša žrtva ne bi nam oprostila da tako olako izgubimo u miru stvorenu u ratu odbranjenu Reepubliku Srpsku. Samo zajedno možemo da se odupremo raznim bjelosvjetskim tiranima i samozvanim visokim predstavnicima koji misle da silom, prijetnjama i ucjenama mogu da nas unište. Ne mogu! Mnogi su udarali na srpski narod sa željom da nas pokore, ali nisu uspjeli i nikada neće uspjeti da slome našu ljubav prema Republici Srpskoj, srpski ponos i odlučnost za opstankom na svojim vjekovnim ognjištima –  poručio je predsjednik Republike Srpske.

Autor: SRNA/Srpskainfo