Poslanik stranke Ljevica u njemačkom Bundestagu Sevim Dagdelen pozvala je na raspuštanje NATO jer je, kako je navela, svijetu neophodan mir.

Ona je na Tviteru objavila video svog govora u Budenstagu tokom kojeg je govorila o “mitovima o NATO-u koje šire određene zapadne zemlje i njihovi mediji tvrdnjama da je to odbrambena Alijansa”.

– Nije li NATO taj koji je vodio rat protiv Јugoslavije, kršeći pri tom međunarodno pravo, bombardujući civile, televizijske stanice, kinesku ambasadu? Nije li to isti NATO koji je 20 godina bio u Avganistanu uzrokujući smrt više stotina hiljada civila i čineći ratne zločine? Zar se sve to zove odbrana? – upitala je Dagdelen.

Ona je navela da je drugi mit da je NATO savez demokratije i vladavine prava što je, kako kaže, istorijska laž.

Poslanik Ljevice je ukazala i na to da su SAD i njeni saveznici u proteklih 20 godina uzrok smrti četiri i po miliona ljudi i to na osnovu analize poznatog Univerziteta Braun u SAD.

Ona je navela da je treći mit da NATO brani ljudska prava i to u vrijeme kada u zatvoru Gvantanamo i dalje traju mučenja zatvorenika ili kada se osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž u Americi suočava sa zatvorskom kaznom od 175 godina, jer je u javnost iznio ratne zločine Vašingtona.

– Ko god da je članica NATO, gubi demokratski suverenitet, jer Amerika uvijek hegemonski sprovodi svoje interese. Ulaskom u NATO žrtvuje socijalnu sigurnost svog stanovništva politikom velikog naoružavanja – napomenula je Dagdelen.

Ona je dodala da je svako peto dijete u Njemačkoj suočeno sa siromaštvom, ali da budžet za vojsku neprestano raste, što je sramota i krajnje je vrijeme da se raspusti ovaj ubilački vojni pakt.

– Nakon 78 godina, vrijeme je da Amerika povuče svoje vojnike, uključujući nuklearno oružje iz Njemačke. Potreban nam je mir, a ne NATO – zaključila je Dagdelen.

Autor: SRNA/RTRS