U organizaciji Crkvene opštine Urije i Etno-društva “Srpski sokolovi Kozare”, Urije Prijedor, po prvi put će biti održana trodnevna manifestacija “Ilindanski dani Urija”. Manifestacija počinje u nedjelju, 30. jula, u porti Crkve Svetog Proroka Ilije na Urijama, gdje će biti održano veče ojkače i krajiške pjesme sa područja Kozare i Grmeča. Na “Ilindanskim danima Urija” očekuje se učešće oko pet kulturno-umjetničkih društava i petnaestak izvođača izvorne pjesme iz Banjaluke, Gradiške, Kostajnice, Kozarske Dubice, Novog Grada i Prijedora.

“Manifestacija je kulturnog karaktera, a cilj nam je da okupimo naše sugrađane od 15 do 80 godina, da ne zaboravimo našu izvornu pjesmu. Počeće 30. jula, a završava na Ilindan, 2. avgusta, proslavom slave Etno-društva ‘Srpski sokolovi Kozare’ i Crkvene opštine Urije”, rekao je novinarima Miljan Banović, predsjednik ovog društva. On je izrazio zadovoljstvo što su “Ilindanski dani Urija” uvršteni u program “Prijedorskog ljeta” i podsjetio da su “Srpski sokolovi Kozare” osnovani prije četiri mjeseca. Na “Ilindanskim danima” nastupiće sa pedesetak članova, tri pjevačke grupe i folklornom sekcijom veterana.

Starješina hrama Svetog Proroka Ilije, protojerej stavrofor Mladen Majkić, rekao je da će, u susret hramovnoj slavi, ove godine imati trostruku radost, jer će novoosnovano Kulturno-umjetničko društvo “Srpski sokolovi Kozare” otvoriti “Ilindanske dane” igrom i pjesmom. Kruna svega je obilježavanje krsne slave.

“Uoči Ilindana, imaćemo večernje bogosluženje i takođe očekujem da će ‘Sokolovi’ biti s nama, budući da je hramovna slava Svetog Proroka Ilije ujedno i slava tog društva. Sveta liturgija na sam Ilindan počeće u 9 časova, uz učešće većeg broja sveštenika. Imaćemo lomljenje slavskog kolača,  ophod oko svetog hrama i slavski ručak u svetosavskom domu, koji je još u izgradnji”, rekao je Majkić.

Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Prijedora i član Upravnog odbora “Srpskih sokolova Kozare”, izrazio je zadovoljstvo što je ovaj mladi KUD za kratko vrijeme postigao dosta toga.

“Nadam da će manifestacija proći u najboljem redu, na radost svih nas i da će biti jedna od značajnijih u okviru ‘Prijedorskog ljeta’”, rekao je Kovačević.

Izvor: kozarski