Kontroverzna Bisera Turković za četiri godine mandata zadala je brojne glavobolje srpskim političarima, a njenim odlaskom iz Savjeta ministara BiH činilo se da će javnost moći bar malo odahnuti od njenih gafova, samovolje, ali i svađa i prepucavanja na relaciji ministarka inostranih poslova – političari iz Srpske. Međutim, očito da nije tako.

Ono što je u prethodne četiri godine za srpske političare u Savjetu ministara BiH bila Bisera Turković danas je ministar odbrane Zukan Helez, jer ne prođe ni nekoliko dana a da ne dođe do verbalnog konflikta njega i nekog političara iz Srpske.

Iako političke varnice sijevaju i između nekih drugih političara na relaciji Sarajevo – Banjaluka, čini se da nijedan ne može da konkuriše Helezu, koji je, otkako je zasjeo u ministarsku fotelju, uspio da izazove najviše negativnih reakcija srpskih političara zbog svojih javnih istupa.

Helezov plan B

Od toga kako bi policajci iz Srpske, koji bi eventualno po naredbi Milorada Dodika izašli na entitetsku liniju “bili glineni golubovi”, psovanja majke predsjedniku Srpske na jednom od zajedničkih sastanaka, pa do čestog zveckanja oružjem zbog političke krize u BiH.

Helez je u aprilu ove godine naljutio dva od tri člana Predsjedništva BiH kada je otišao na sastanak MMF u Vašington, i to kao guverner MMF za BiH, iako za to nije imao odobrenje.

Tada je reagovala srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, koja je rekla da je nedopustivo što je Helez otišao na zasjedanje MMF bez imenovanja, dok su iz kabineta Željka Komšića naveli da je Helez prekršio procedure.

Ipak, najviše reakcija srpskih političara Helez je izazvao kada je, nakon što je parlament Srpske usvojio zakone o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, zaprijetio “planom B”.

– Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje; ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan “B”. Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije – rekao je tada Helez.

Ministar odbrane BiH je nastavio u istom tonu i kasnije, pa je ponovo prije dva dana izazvao oštre reakcije političara iz Srpske kada je zaprijetio Oružanim snagama BiH, SIPA, OBA i Graničnom policijom komentarišući najavljenu zajedničku sjednicu vlasti Srbije i Republike Srpske.

– Imali smo, neki dan, i jedan ispad predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da je Republika Srpska država. Poručujem mu da ako on tako bude nastavio raditi, da ću biti prisiljen da komuniciram sa Vojvodinom, Sandžakom, sa Preševskom dolinom. Je li to način rada? Srbija je u većim problemima nego Bosna i Hercegovina – rekao je Helez.

“Helez ima dva lica”

Ministar bezbjednosti BiH i lider DNS, Nenad Nešić, ističe da Helez očito ima dva lica – jedno za kamere, a drugo za iza kamere.

On kaže da je imao priliku da sa Helezom priča mimo kamera i da tada nema ni traga njegovoj ratnohuškačkoj retorici niti radikalizmu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Helez mimo kamera hvali Dodika i kaže: “daj bože nama takvog predsjednika kao što vi imate”. Ne spominje nikakvo nasilje već priča o dogovoru, razgovoru i dijalogu, te punim ustima kaže Republike Srpska. Očigledno Helezu treba podrška svoje javnosti i misli da će je dobiti na nacionalističkoj, ratnohuškačkoj i nasilničkoj politici – ističe Nešić.

Smatra da Helez iz tog razloga daje ratnohuškačke izjave i diže nacionalne tenzije. Nešić ističe da podizanje nacionalnih tenzija ne može donijeti dobro nijednom narodu u BiH.

Izvor: Srpskainfo