epa10763821 Radomir Drasovic (L) and Nikola Jaksic of Serbia celebrate after the Men's Water Polo Round of 16 match between Japan and Serbia during the World Aquatics Championships 2023 in Fukuoka, Japan, 23 July 2023. EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA

Vaterpolisti Srbije plasirali su se u polufinale Svjetskog prvenstva pošto su poslije velike borbe i peteraca na pleća bacili velikog favorita Italiju – 15:14 (11:11)!

Najbolji meč u posljednjih nekoliko godina odigrali su podmlađeni Delfini i pokazali da je vaterpolo i dalje trofejni srpski sport bez obzira što je pad bio neminovan poslije silaska sa scene momaka koji su ga proslavili.

Bili su do samog kraja u igri protiv mnogo iskusnijeg rivala koji je na prethodnom prvenstvu osvojio srebrnu medalju, a na kraju su sačuvali koncentraciju i u petercima. Junaci su svi, a najveći su ipak Strahinja Rašović i fantastični Branislav Mitrović. Prvi je postigao odlučujući gol u petercima, a drugi prethodno odbranio peterac Luki Damonteu.

U polufinalu srpske vaterpoliste čeka Grčka koja je takođe poslije drame eliminisala Crnu Goru.

Momci Uroša Stevanovića sjajno su otvorili utakmicu, poveli sa 2:0, a veteran na golu Branislav Mitrović bio sjajan. Ipak, Italijani su se oporavili od šoka i ubrzo preokrenuli na 3:2. Sigurno je već tada bilo onih koji su mislili da su kola krenula nizbrdo, ali se Delfini nisu predavali. Radomir Drašović je iskoristio peterac i na pauzu se otišlo sa 3:3.

Srbija je golovima Strahinje Rašovića došla do 5:4, ali su Azuri izjednačili iz peterca, pa je Rašović promašio isti za vođstvo na poluvremenu.

U trećoj četvrtini nastavljena je potpuna egal borba, a viđena su po četiri gola na obje strane. Italijani su četiri puta vodili, ali su se srpski vaterpolisti borili kao lavovi i nisu popuštali.

I u četvrtom periodu viđena je rovovska borba, a na kraju smo stigli do peteraca što je i najpoštenije gledajući kretanje rezultata i izjednačenost velikih rivala.

Na kraju je presudilo i malo sreće, ali i veliko srce Delfina koje su svi očigledno prerano otpisali.

Izvor: Srpskainfo