Kada završi sa obavezama koje donosi posao inspektora za hranu, Bojana Grbić slobodno vrijeme koristi da se bavi omilјenim hobijem, a to je oslikavanje zidova. Ovakva vrsta umjetnosti danas postaje sve popularnija, a Bojanini radovi krase mnoge zidove poslovnih prostora, kuća i stanova.

Rad sa bojama i njihovo sjedinjavanje u umjetničku formu, Bojana Grbić zavolјela je još u srednjoj školi. Često je radila dekupaž na drvetu da bi, prije pet godina, ozbilјnije počela da se bavi oslikavanjem zidova. Bojana kaže da je to hobi koji joj mnogo znači, jer kroz kreativni rad raznim tehnikama dolazi opuštanje i mir u duši. Ona dodaje da oslikavanje zidova postaje sve popularnije.

„Ljudi su prije više radili sa tapetama. U poslјednje vrijeme, oslikavanje zidova postalo je jako interesantno, pogotovo da se radi nešto vintidž, retro, u tehnikama koje se meni zaista sviđaju. To nije jedna tehnika, nego skup tehnika koje primijenite tako da dobijete nešto originalno. Pogotovo ako neko želi da u svom stanu, kući, domu, napravi neku posebnu atmosferu, da oživi i oplemeni taj prostor“, kaže Bojana.

Pored umjetničkog dijela, oslikavanje zidova zahtijeva i određene fizičke aktivnosti. Bojana pojašnjava koliko je zahtjevna ovakva umjetnost.

“Morate stalno biti u tom poslu da naučite korištenje novih materijala i  tehnika, jer neophodno je biti u toku sa svim tim dostignućima koja se koriste na nekom hobi planu. Hobi industrija, art industrija je sad jako popularna i dostupna svima, ali moraju se pratiti trendovi, što zahtijeva posvećenost. U principu, fizički možda jeste zahtjevno. Konkretno, meni kao ženi malo je nezgodno zbog visine, ali sve to ide, kad ovladate tehnikama, nema tu nekih prepreka. Jedino da ne pravite sebi prepreke u glavi, sve ostalo se može postići“, ističe naša sagovornica.

Oslikavanje zidova radi se sa namjerom da takav ambijent traje duži vremenski period, kaže Bojana i dodaje da nije veliki problem zidove vratiti u prvobitno stanje ili ih ponovo oslikati. Na pitanje ima li želјa koje ne može ispuniti, odgovara:

„Uvijek kad razgovaram sa nekim ko želi oslikati zidove, kažem da nikad ne mogu uraditi original. Obično lјudi meni pošalјu neku sliku, predložak šta žele, ali im kažem da nikad ne mogu uraditi onako kako izgleda na fotografiji, jer sve je to ručni rad. Sve što se radi, ja radim isklјučivo ručno, tako da ne mogu kopirati nekoga. U startu se ogradim i kažem da ne mogu uraditi original, nešto što su lјudi zamislili u svojoj glavi, ali da mogu uraditi neku svoju viziju toga i to uglavnom prolazi“, navodi Grbićeva.

Bojani u umjetničkom „putovanju“ po zidovima pomaže suprug Zdravko.

„Zajedno smo skoro 30 godina i sve što radimo, u principu, radimo zajedno. Mi smo dopuna jedno drugom. Vjerovatno ja bez njega ne bih funkcionisala na ovakav način, kao što pretpostavlјam da ne bi ni on bez mene“, uz osmijeh priča Bojana.

SUPRUG ZDRAVKO: “JA SAM VIŠE TEHNIČKI DIO TIMA!”

Pomoć i velika podrška Bojani je suprug Zdravko, koji ističe da su njih dvoje tim koji godinama dobro funkcioniše. „Bojani sam podrška oko izbora motiva, kombinacije boja. Ja sam taj koji izrađuje šablone koje ona kasnije koristi. U suštini, tu sam za neki proračun, za neki izračun, kvadraturu i tako nekako otprilike koliko se šta može pokriti sa kojim šablonom. Više te neke tehničke stvari, dok Bojana odrađuje one umjetničke. Kada spojimo tehnički i umjetnički dio, mi smo dobar tim“, zaklјučuje Zdravko.

Izvor: kozarski