Osamnaestogodišnji Luka Nedimović iz Novog Grada završio je Gimnaziju “Petar Kočić” s odličnim uspjehom i đak je generacije. Odlučio je da se posveti računarstvu pa je upisao dva fakulteta u Beogradu i Novom Sadu.

Јoš u osnovnoj školi Luka se isticao među svojim vršnjacima po učenju. Nastavno gradivo savladavao je s lakoćom.

Kaže, nije teško biti đak generacije u Gimnaziji ako se malo potrudite.

– Ono što uvijek volim da pomenem jeste to da sam u prva dva razreda Gimnazije bio fokusoran na ocjene. To je za mene predstavljalo školovanje ali kasnije sam shvatio da školovanje zauzima malo drugačiji položaj u životima ljudi – ističe Nedimović.

Računari su za njega bili predmet posebnog interesovanja. Tokom osnovnog i školovanja u Gimnaziji, učestvovao je na brojnim takmičenjima iz informatike i uvijek je bio među najuspješnijim. To ga je vodilo da upiše istovremeno fakultet u Beogradu i Novom Sadu.

– Na Računarskom fakultetu u Beogradu sam upisao smjer računarske nauke koji se bavi informacionim tehnologijama. Dok sam u Novom sadu na Prirodno-matematičkom fakultetu upisao smjer informacione tehnologije koji se isto bavi jednim, da kažem dosta teorijskim pristupom, ali dobijate jednu dozu stručnog znanja. Tako da kako sam shvatio, Računarski fakultet je malo više stručnijeg pristupa, dok na Prirodno-matematičkom ima više teorijskog pristupa. Oni zajedno čine jednu dobru cjelinu za daljnji napredak – naglašava mladi talenat za učenje, Luka Nedimović.

Ovaj talentovani i vrijedni mladić ima svoj cilj koji želi ostvariti u životu. Uvjeren je da će u tome uspjeti.

– Želim da nastavim daljnje školovanje mastera ili doktoranta u oblasti vještačke intiligencije ili kvantnog računarstva. Idealno oba pošto postoji jedna oblast kada se te dvije tehnologije susreću. Mislim da bi bilo korisno da imam i jednu teorijsku i stručnu osnovu za daljnji karijerni rad – završava Nedimović.

Za izuzetne razultate koje je ostvario na takmičenjima iz informatike Luka Nedimović je nagrađen i srebrnom plaketom opštine Novi Grad.

Autor: RTRS