Današnji dan je u crkvenom kalendaru obilježen crvenim slovom. Ovo je jedan od većih praznika, a posebno je poštovan među ženama koje Ognjenu Mariju slave kao svoju zaštitnicu.

Ttradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio cijeli svijet. Marija takođe kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena.

U žitijima je zabilježeno da je rođena krajem 3. vijeka za vrijeme vladavine cara Dioklecijana u Južnoj Anadoliji. Od djetinjstva je posvećena duhovnom i monaškom životu. Bila je izrazito lijepa i poštovana, pa je carski namjesnik Olimvrije, koji je progonio hrišćane, želio je da se uda za njega, što je odbila. Tada je i stradala i proglašena je za svetiteljku.

Mošti svetiteljke danas počivaju u Atini, u Crkvi Presvete Bogorodice.

U svetim knjigama zabilježene su njene posljednje riječi: “Ne gajite uzaludne nade, namjesniče, niti me plašite mukama, jer ja se muka ne bojim. Ništa me ne može odvojiti od Hrista! Ne bojim se nevolja, ni gladi, ni vatre niti mača. Ne mislite da ćete me pridobiti pohvalama, niti zlatom ili kakvim drugim bogatstvom. Sve su to stvari kvarljive i prolazne, za mene bezvrijedne.”

Na današnji dan se ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, u narodu je poznata zabrana “ni konac u iglu udenuti”. Vjeruje se da će sve suprotno da uvrijedi svetiteljku, a da će onda da pošalje vatru i gromove. Takođe, staro vjerovanje kaže da se na ovaj praznik ne kupa u rijekama i drugim vodama, piše Magazin Novosti.

Smatra se da na ovaj praznik svako dobija po zasluzi i da se dobro vraća dobrim.

Izvor: Srpskainfo